Srbija

20.12.2021. 15:10

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Četvrina mladih u Srbiji u riziku od siromaštva

Skoro svaka četvrta mlada osoba u Srbiji bila je u riziku od siromaštva, dok je 24 odsto mladih su deo sistema socijalne zaštite u 2020. godine pokazuju podaci Indeksa participacije mladih 2020 za Zapadni Balkan i Tursku. Prema Indeksu...

Foto:Pixabay

Srbija

20.12.2021. 15:10

Skoro svaka četvrta mlada osoba u Srbiji bila je u riziku od siromaštva, dok je 24 odsto mladih deo sistema socijalne zaštite u 2020. godine pokazuju podaci Indeksa participacije mladih za 2020. godinu koji je objavio Omladinski hab Zapadnog Balkana i Turske.

Po ukupnom indeksu participacije mladih Srbija je na prvom mestu (11,1), dok je na poslednjem mestu Turska (9,4). Poređenje se mora uzimati sa rezervom, navode u izveštaju, jer su mnogi podaci izostali zbog nemogućnosti istraživača da dođu do njih, naročito u Turskoj.

Pandemija odložila osamostaljivanje mladih u Srbiji

Stopa nezaposlenosti mladih je u Srbiji prošle godine bila oko 21 odsto, kao i u Albaniji i Turskoj, dok je u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji skoro trećina mladih bila bez posla.

Sve je veći broj mladih koji nisu ni u procesu školovanja niti imaju posao ili su na neformalnim obukama i prekvalifikacijama. Oni spadaju u tzv. NEET kategoriju.

NEET u svim zemljama varira od 20 do 32 odsto, a u Srbiji je 2020. iznosio 20 odsto. Najveći rast je zabeležen u Crnoj Gori gde je prošle godine povećan 5,3 jedinica u odnosu na 2019. U ovoj kategoriji veća je prisutnost mladih žena, nego mladića.

Mali je broj i onih koji se odlučuju za sopstveni biznis, a u Srbiji tek jedna od četiri mlade osobe koja konkuriše za subvencije ih i dobije.

Mladi koji odlaze – između porodice i normalnog života

Indeks ekonomske participacije je u Srbiji je 2020. iznosio 5,2, kao i 2019. godine.

Posmatrajući ekonomsku participaciju mladih, u svim zemljama je tokom prošle godine zabeležen pad ili stagnacija u odnosu na 2019. godinu.

Među posmatranim zemljama, najmanji procenat mladih koji napuštaju srednju školu je u Srbiji, dok je je on najveći u Crnoj Gori.

U odnosu na 2019. udeo mladih koji su diplomirali je opao sa 18,1 na 17,6 odsto.

Zapošljavanje mladih: Jaz između obećanja i ispunjenja

Iako je politička perticipacija mladih u porastu, oni i dalje nisu u dovoljnoj meri zastupljeni u političkom životu, pa tako u periodu od 2016. do 2020. godine ni u jednoj zemlji nije bilo ministara mlađih od 30 godina.

U poslednje dve godine u Srbiji je došlo do naglog skoka poslanika mlađih od 30 godina, sa 0,6 odsto na 7,6.

Indeks participacije mladih meri učešće mladih ljudi u političkoj, ekonomskoj i društvenoj sferi, a potom se ukrštaju brojni statistički podaci i izračunava jedinstven indeks. Ovo poređenje ne može uzimati kao potpuno tačno, jer su mnogi podaci izostali zbog nemogućnosti istraživača da dođu do njih, naročito u Turskoj, navodi se u izveštaju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.