Srbija

21.08.2017. 14:27

021.rs

Autor: Nova Ekonomija

‘Čistoća’ zadovoljna radom čuvara kontejnera u Novom Sadu

Srbija

21.08.2017. 14:27

Čuvari kontejnera u Novom Sadu, za mesec dana koliko patroliraju ulicama, uspeli su da smanje oštećenja na kontejnerima i rasipanje smeća iz istih, tvrde u „Čistoći“, dok sakupljači sekundarnih sirovina traže sastanak sa gradonačelnikom, navodi sajt 021.

Preduzeća „Ipon Security“ i „G4S Secure Solutions“ nedavno su odabrane za čuvanje imovine preduzeća – kontejnera i to na tenderu koji spornim vide kako građani, privatne firme i nevladine organizacije, tako i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

„Čistoća“ izdvaja oko šest miliona dinara da bi sprečila uništavanje kontejnera, a za koje najviše krive sakupljače sekundarnih sirovina. Gradom istovremeno, između 16 i osam časova, prolaze dve patrole sa po dvojicom pripadnika obezbeđenja i paze da se kontejneri ne oštete. Preduzeće tvrdi da pozitivnih efekata u patroliranju već ima, ali da je još rano doneti prave zaključke.

„Ovo je, za sada, jasan pokazatelj da je odluka o angažovanju radnika koji patroliraju i obilaze kontejnerska mesta utemeljena na racionalnim osnovama i da već daje rezultate. Takođe, iskoristivost otpada odvezenog sa mesta koja se čuvaju je blago povećana u odnosu na protekli period. Prave efekte očekujemo u narednom periodu, kada ćemo moći da damo i preciznije podatke“, rekli su za portal 021 u „Čistoći“.

Iako je, kako navode u „Čistoći“, iskoristivost odvezenog otpada povećana u proteklom periodu, organizacije tvrde da Novi Sad nema dovoljno kapaciteta da sanira sav prikupljeni otpad, u čemu upravo vide priliku za sakupljače sekundarnih sirovina.

Udruženje romskih studenata je organizacija koja je medijator u razgovorima između sakupljača sirovina i Grada. Pre više od mesec dana poslali su zahtev u Gradsku kuću za sastanak sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, a kako kažu, čekaju samo da im jave termin.

„Poznato je da su sakupljači sekundarnih sirovina ti koji daju najveće rezultate kada je u pitanju sklanjanje otpada sa ulica, jer Grad Novi Sad nema tolike kapacitete da prikupi i sanira sav otpad. Sakupljači ne žele da diraju podzemne kontejnere, nego bi otpad uzimali iz nadzemnih. Ideja je da sakupljači sekundarnih sirovina mogu svojim poslom da prehrane porodice, a Grad će i dalje moći da bude čist. Čekamo sastanak sa gradonačelnikom pa ćemo videti šta Grad predlaže“, dodaje za 021.rs Jasmina Drmaku iz Udruženja romskih studenata.

Revolt sakupljača sekundarnih sirovina

Vest o angažovanju čuvara kontejnera izazvala je revolt i kod sakupljača sekundarnih sirovina. Tada su se već bile pojavile glasine o mogućim protestima, ali konkretnih akcija nije bilo. Velike nade polažu u pregovore i pronalaženje kompromisa, a naša sagovornica dodaje da će se vremenom strasti smiriti.

Ipak, ono što je izazvalo najžešće reakcije u javnosti jeste najava da „radnici koji patroliraju i obilaze kontejnerska mesta imaju pravo da do dolaska patrole policije zadrže počinioca bilo kog prekršaja ili krivičnog dela koje ugrožava imovinu za čiji obilazak i nadzor su angažovani“.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je ovu odluku javno okarakterisao kao „diskutabilnu“, a za 021 objasnio da se u Zakonu o privatnom obezbeđenju suočavamo sa nečim što „postaje tužan običaj u Srbiji, odnosno sa pravnom nekonzistentnošću samog zakona“.

„Zakon o privatnom obezbeđenju kaže da krivično delo ili teže, šta god to ‘teže’ značilo, jeste osnov za zadržavanje. Onda stižemo do člana koji kaže da se ovlašćenje za zadržavanje odnosi samo na lica koja su zatečena u izvršenju krivičnog dela i to krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti. I laiku je jasno koliki je prostor od ‘bilo kog prekršaja’ do krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti i šta sve može da se desi ako čuvari kontejnera reše da svoja ovlašćenja primenjuju slobodnije i šire“, poručio je Poverenik.

I na desetine organizacija i udruženja građana najoštrije su osudile angažovanje privatnog obezbeđenja za kontejnere, apelujući na odbranu dostojanstva i prava na rad sakupljača sekundarnih sirovina.

„U borbi za goli opstanak, u Srbiji 30.000 neformalnih sakupljača obavlja društveno koristan posao sakupljanja otpada za reciklažu i odgovorno tvrdimo da je najveći napredak u ovoj oblasti Republika Srbija ostvarila zahvaljujući njihovom radu. Prema podacima Srpske asocijacije reciklera ambalažnog otpada preko 80 odsto količina koje recikliraju domaće fabrike za reciklažu PET boca dolazi od neformalnih sakupljača, dok javna komunalna preduzeća sakupe samo jedan odsto otpadnog starog papira koji se reciklira u Srbiji“, poručila su udruženja u zajedničkom pismu.

JKP „Čistoća“ reagovala je na ovo pismo i poručila da će tužiti i podneti krivične prijave protiv firmi koje se, kako kažu, na nezakonit način bave reciklažom jer do sekundarnih sirovina dolaze tako što plaćaju sakupljače da ih kradu iz kontejnera. Međutim, u preduzeću za 021 odgovaraju da nisu tužili ove firme.

Takođe, u „Čistoći“ navode da njihove patrole na terenu do sada nisu naišle probleme ili se susrele sa neprijatnim situacijama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.