Vesti iz zemlje

20.07.2022. 09:54

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Da li agencije treba da izdaju fiskalni račun za avio karte?

Foto: Nova ekonomija

Turističke angencije ne moraju da kucaju fiskalni račun kad prodaju avio karte građanima, objavljeno je u Biletnu fiskalizacija Ministarstva finansija.

Dakle, putničke agencije koje prodaju pojedinačne avio karte nisu u obavezi da koriste elektronske fiskalne kase s obzirom na to da je delatnost (vazdušni prevoz putnika) svrtsana u sektore za koje ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko e-kase, objašnjeno je u Biltenu. 

Ali, turističe agencije, kako se napominje, moraju da kucaju fiskalne račune za prodaju turističkih aranžamana.

I KUPOVINA AUTOMOBILA U SALONU SAMO UZ FISKALNI RAČUN

„Putničke agencije nisu oslobođene obaveze evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa za promet na malo za na primer, prodaju aranžmana, uslugu smeštaja, osim kad prodaju avio karte građanima“, piše u Biltenu Fiskalizacija. 

SAJDŽIJE OSLOBOĐENE NOVE FISKALIZACIJE

Prema Zakonu o fiskalizaciji propisano je da je predmet fiskalizacije promet dobra i usluga na malo i primljeni avans za promet na malo.

Prometom na malo smatra se svaki promet dobara i pružanje usluga, kao i svaki promet dobara i usluga u maloprodajnim objektima, nezavisno od toga da li su korisnici građani, firme ili preduzetnici, uključujući i promet ostvaren na automatu, navodi Ministarstvo finansija u Biltenu. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.