Vesti iz zemlje

07.12.2021. 11:18

Politika

Autor: Nova Ekonomija

Da li će notari preuzeti sve ostavine?

Osnovni sudovi bi uskoro mogli da poveravaju sve ostavine javnim beležnicima, rečeno je na petom savetovanju javnih beležnika održanom od 3. do 5. decembra na Kopaoniku, kome je prisustvovalo 150 notara iz cele Srbije, prenosi Politika.Na sav...

Foto: Pixabay

Osnovni sudovi bi uskoro mogli da poveravaju sve ostavine javnim beležnicima, rečeno je na petom savetovanju javnih beležnika održanom od 3. do 5. decembra na Kopaoniku, kome je prisustvovalo 150 notara iz cele Srbije, prenosi Politika.

Na savetovanju su prstavljeni planovi izmene Zakona o javnom beležništvu kojim bi se omogućilo poveravanje objedinjenog sastavljanja smrtovnice i raspravljanja zaostavštine javnim beležnicima i tako naslednici ne bi bili primorani da nekoliko meseci čekaju završetak procedura na sudu.

Najavljene su i izmene koje bi unapredile postupak upisa u katastar nepokretnosti kao i pokretanje platforme za digitalno arhiviranje dokumenata.

„Uspeli smo da za sedam godina postojanja javnog beležništva u Srbiji ostvarimo kontrolu pravnog prometa, povećanje pravne sigurnosti građana i rasterećenje rada pravosuđa. Siguran sam da ćemo u narednom periodu učiniti javnobeležnički sistem još efikasnijim. U toku je i nekoliko akcija u kojima neposredno komuniciramo sa građanima u nameri da im što više približimo našu delatnost i korist koju imaju od uspostavljanja javnobeležničkog sistema“, rekao je predsednik Javnobeležničke komore Srbislav Cvejić.

On je istakao da je na nedavnoj konferenciji Savezne notarske komore Nemačke u Berlinu, posvećenoj notarijatu u jugoistočnoj Evropi, ocenjeno je da javno beležništvo u Srbiji najviše napreduje.

Direktor JP Pošta Srbije Zoran Đorđević predstavio je beležnicima detalje buduće platforme eNotar za arhiviranje dokumentacije i digitalizaciju javnobeležničke građe.

Šef kabineta Ministra pravde Marijana Savić Simić izjavila je da Ministarstvo prepoznaje ulogu i značaj javnog beležništva i pruža punu podršku javnim beležnicima u obavljanju njihove deletnosti i istakla značaj predstavljanja novog informacionog sistema „eNotar“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.