Vesti iz zemlje

03.06.2014. 10:03

Blic

Autor: Nova Ekonomija

Da li EPS adekvatno štiti svoju imovinu?

Četiri od 12 privrednih društava u sastavu Elektroprivrede Srbije nisu uopšte osigurana od poplava, među kojima i Rudarski basen Kolubara i HE Đerdap.
I pored činjenice da od 12 kompanija koje su u sastavu EPS, trećina nema osiguranje od poplava, činjenica je da će najveće glavobolje biti od štete u Rudarskom basenu „Kolubara”, čija su dva kopa potpuno pod vodom.
Štednja na plaćanju osiguranja je, inače, praksa u ovoj kompaniji od 2012. godine, od kada se imovina „Kolubare” ne štiti od elementarnih nepogoda.
Prava je sreća da štetu nije pretrpeo HE „Đerdap“, jer ni ovaj, strateški važan objekat nije osiguran za slučaj elementarnih nepogoda. 
U EPS-u tvrde da su imali privremeno osiguranje. Otvoreni postupak nabavke osiguranja imovine i zaposlenih vođen je po Zakonu o javnim nabavkama. Postupak nije okončan zbog žalbi ponuđača. Zato je menadžment EPS-a, u međuvremenu, do okončanja otvorenog postupka javne nabavke, obezbedio listove pokrića kako bi osigurao i zaštitio imovinu od svih mogućih rizika, pa i poplave. 
„Zahtev za izdavanje listova pokrića upućen je na adrese sedam najvećih osiguravajućih kuća i izabran je konzorcijum „Viner štetiša” i „Unika osiguranja”, sa odgovarajućim kvalitetom reosiguranja, čija je ponuda bila finansijski najpovoljnija. Ova ponuda je čak 6,5 odsto jeftinija od ponude koju je EPS dobio na tenderu koji je pod žalbom“, objašnjavaju u EPS-u. 
Blic je pokušao da dobije odgovor od nadležnih u ovim firmama ko je i zbog čega doneo odluku da na ovaj način sprovodi smanjenje troškova, ali oni ne odgovaraju na upućene pozive. Svi su, kako nam je rečeno u EPS-u, blagovremeno dobili naredbu iz centrale Elektroprivrede da osiguraju imovinu na određeni način, ali je jedan deo zavisnih preduzeća ovu naredbu ignorisao i ugovorio osiguranje u sopstvenoj režiji. 
„Elektrosrbija”, po odluci rukovodstva, nema nikakvo osiguranje imovine. Pokriva teritorije teško pogođene poplavama: Kraljevo, Valjevo, Aranđelovac, Jagodinu, Kruševac, Lazarevac, Loznicu, Novi Pazar, Paraćin, Trstenik, Ćupriju, Užice… 
„Menadžment Elektroprivrede Srbije je obezbedio da se putem listova pokrića sve osigura do okončanja postupka javne nabavke. Međutim, neka privredna društva su odlučila da ne poslušaju naredbu centrale EPS-a i zaključila su ugovore o listovima pokrića sa drugim osiguravajućim kućama. Ispostavilo se da listom pokrića koje je privredno društvo RB „Kolubara“ potpisalo sa „Dunav osiguranjem“ nema pokriveno osiguranje od poplava“, objašnjavaju u EPS-u.
Zavisne firme koje nisu ispoštovale odluku centrale EPS-a su EDB, RB „Kolubara“, HE „Đerdap“, „Jugoistok“, „Elektrosrbija“. Sve osim „Elektrosrbije“ imaju listove pokrića kod „Dunav osiguranja“ ili kod DDOR „Novi Sad“. „Elektrodistribucija Beograd“ ima list pokrića kod DDOR Novi Sad kojim je obuhvaćeno osiguranje od poplava. S druge strane, kompletna šteta biće nadoknađena u TENT-u i TE-KO „Kostolac“ koji su potpisali ugovore o listovima pokrića prema instrukciji centrale EPS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.