Vesti iz zemlje

14.01.2014. 09:53

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Da li je nezaposlenost u Srbiji zaista smanjena?

Izjavu vicepremijera Vučića da je u Srbiji smanjena nezaposlenost za pet odsto, osporavaju opozicija, stručna javnost i sindikati.

Naime, potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pozvao se na podatke Statističkog zavoda da u poređenju sa aprilom, kada je nezaposlenost bila 25,5 odsto, danas imamo 20,1 odsto, što je ocenio kao „izvanredan napredak“.

Međutim, odmah je reagovala Demokratska stranka istakavši da ti podaci nisu tačni i tražila od Vučića i Srpske napredne strane „da javnosti pokažu gde su ti novozaposleni radnici i da zvanični podaci Vlade objavljeni u Biltenu javnih finansija na sajtu Ministarstva finansija govore upravo suprotno“. 

Tu su i kontrapodaci. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, broj nezaposlenih je krajem oktobra 2013. dostigao 760.000 ljudi, što je za 0,1 odsto više u odnosu na septembar, a za jedan odsto više nego godinu dana ranije. 

U oktobru 2013. stopa registrovane nezaposlenosti bila je 28,7 odsto, što je povećanje u odnosu na isti mesec prošle godine za 0,4 odsto. A prema podacima iz mesečnog istraživanja Zavoda za statistiku, ukupan broj zaposlenih u oktobru 2013. isti je kao u prethodnom mesecu i iznosi 1.720.000, dok je u odnosu na isti mesec 2012. manji za 0,3 odsto. 

Ekonomski analitičar Milan R. Kovačević kaže da tvrdnja o smanjenu nezaposlenosti nije realna i da predstavlja političku izjavu sa ciljem širenja optimizma među građanima. 

„Vučić se pozvao na rezultate ankete koja je urađena na određenom uzorku i koja nikako ne može biti reprezentativna, odnosno ne može da ponudi realnu sliku stanja. Kada je reč o takvim stvarima, jedino su relevantni zvanični statistički podaci, a postojeći nikako ne pokazuju rezultate koje je izneo prvi potpredsednik Vlade“, kaže on. 

„Naime, prema preseku koji je pravila Nacionalna služba zapošljavanja iz oktobra 2013. godine broj nezaposlenih je povećan, a broj zaposlenih građana nije se povećao. Ti podaci deluju sasvim realno jer s obzirom na postojeće ekonomske probleme u protekloj godini je bilo otpuštanja u sektoru građevine i trgovine, i logično zvuči da se broj zaposlenih smanjivao, a nikako povećavao“, objašnjava Kovačević. 

Ni predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović ne veruje u verodostojnost podatka o smanjenu stope nezaposlenosti koji je izneo prvi potpredsednik Vlade Vučić. 

„Jedini relevantni podaci su oni koje je iznela Nacionalna služba za zapošljavanje, a oni pokazuju da je došlo do rasta, a ne zaustavljanja nezaposlenosti. Zvanična statistika pokazuje da je stopa nezaposlenosti u Srbiji 25 do 26 odsto, što predstavlja najveću stopu nezaposlenosti u Evropi“, tvrdi on. 

„Međutim, ono što je važno primetiti je da je realna stopa nezaposlenosti u Srbiji i još veća, jer je bez posla, prema evidenciji relevantnih institucija poput Međunarodne organizacije rada, više od milion ljudi. Naime, Nacionalna služba za zapošljavanje u slučaju da se nezaposleni do predviđenog roka ne javi, takvog korisnika briše sa svoje evidencije, bez obzira da li je on našao posao ili ne. Neki nezaposleni koji žive na selu jednostavno nemaju novca da plate autobus, odu do grada i ozvaniče svoj status nezaposlenog kod nadležne službe. Tako da i po toj liniji imamo više nezaposlenih nego što to pokazuju zvanični podaci“, zaključuje Veselinović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Sta ocekujemo?Svi zelimo biti srecni toliko jednostavno ali ocekujemo da nas nesto ucini srecnim :bolji posao,bolja ljubav vise novca,bolja kuca,bolje vreme bez obzira na teskoce sa kojima smo mozda suoceni.2017 god.Tenzija na svim poljima ,necemo dopustiti da nas obuzme strah ,dobro uvek pobedjuje zlo ne samo u bajkama vec i u zivotu.Kako god Sretna nam 2017!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.