Vesti iz zemlje

06.07.2017. 07:19

Maja Nikolić - N1

Autor: Nova Ekonomija

Da li je SNS u kampanji 2012. koristila usluge rumunskih ‘internet specijalaca’?

Da li je SNS u kampanji 2012. koristila usluge rumunskih marketinških agencija i koliko je za to platila? 

Zbog toga što te podatke nisu dostavili Agenciji za borbu protiv korupcije, agencija je podnela prekršajnu prijavu protiv SNS-a, dok bi prekršajni sud trebalo da pokrene i postupak.

N1 je početkom godine objavio priču o uslugama dve marketinške agencije iz Rumunije u kampanji naprednjaka 2012. godine, ali i tada kao i sada, iz redova te partije tvrde da ne znaju za veze sa takozvanim rumunskim „specijalnim internet timovima“.

Saradnju, koju SNS negira, dve rumunske marketinške agencije reklamiraju „na sva zvona“.

Na naslovnoj strani internet sajta prve agencije – Mažoritas – nalaze se slike Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića kojima je ova firma radila kampanju za izbore 2012. godine.

Na sajtu druge kompanije, istog vlasnika – Kondiment – možete čitati studiju slučaja Srpske napredne stranke kao primer neverovatnog uspeha predizborne kampanje na internetu na koju je, tvrdi se u studiji, SNS potrošio 80% budžeta te 2012.

Kada je tu priču u januaru ove godine otkrio N1, Simo Čulić, član SNS-a i njen odbornik u skupštini grada Beograda, demantovao je da ima bilo kakve veze s firmom Kondiment, iako se u APR- vodi kao njihov prokurista, što je neka vrsta zakonskog zastupnika. 

Na pitanje novinara N1 kakve su njegove veze s rumunskom marketinškom firmom Kondiment, on je 26. januara ove godine odgovorio: 

 „Nemam nikakve veze s tim, pitajte centralu SNS“.

Tog 26. januara tvrdio je da nema nikakve veze s rumunskom firmom, a samo dan ranije – 25. januara – Simo Čulić je pokušao da se izbriše iz registra.

„Uvidom u prijavu i dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je da se prijavom traži brisanje prokuriste Simo Čulića na osnovu Izjave kojom on podnosi neopozivu ostavku,“ stoji u APRu.

APR je, međutim, odbacio Čulićev zahtev jer nije dostavio svu potrebnu dokumentaciju, niti je platio polovinu iznosa propisane naknade za registraciju, tačnije 1.400 dinara.

Četiri meseca kasnije, druga agencija – za borbu protiv korupcije – podnela je prekršajnu prijavu protiv Srpske napredne stranke, jer joj nisu dostavili podatke o angažovanju rumunskih marketinških agencija.

Jedna od njih – Kondiment – na sajtu navodi da, pored sedišta u Bukureštu, Minhenu, Nikoziji i Čikagu, kancelariju ima i u Beogradu i to na adresi: Novi Beograd, Stari Merkator, II sprat.

Zanimljivo je da se u istoj ulici, u istom tržnom centru, samo sprat iznad nalazi i sedište Srpske napredne stranke.

Iako bi to značilo, da kad krene u Srpsku naprednu stranku svaki put prođe i pored kancelarije rumunske firme Kondiment, visoki funkcioner SNS-a i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović za njeno ime čuo je, kaže, samo u medijima.

„Pre svega, ne znam detalje oko toga, nisam siguran ni da postoji zvanična saradnja između nas i tih kompanija, ali je SNS kao i uvek prijavila sve ono što je bio predmet našeg delovanja u kampanjama, sve ono što smo potrošili, svaki dinar vrlo transparentno, i za razliku od mnogih drugih, što čini mi se ne interesuje Agenciju za borbu protiv korupcije“, naveo je Stefanović.

Čulić sada u BIA?

U međuvremenu, prema nezvaničnim informacijama, Simo Čulić dobio je posao u Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Kada smo ga pozvali da proverimo da li je to tačno, uputio nas je na Predsedništvo Srbije, gde međutim ne radi od dana kada je došao novi predsednik, potvrđeno nam je na Andrićevom vencu. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.