Srbija

06.07.2024. 11:58

Autor: Nova ekonomija

Deponija u Bačkoj Palanci (možda) gori, ali nadležnih nema na poslu

Foto: Pixabay

Odlaganje smeća na nesanitarnoj deponiji, ilustracija

Srbija

06.07.2024. 11:58

Javno komunalno preduzeće Komunalprojekt iz Bačke Palanke prekjuče je rapisalo javnu nabavku u vrednosti od 3,5 miliona dinara, po hitnom postupku, u kojem traže pomoć neke firme da zajedno ugase požar koji gori na gradskoj deponiji. Požar na deponiji, kako je navedeno u dokumentaciji, nastao je u noći između 2. i 3. jula. Postavlja se pitanje, da li je zdravorazumski u situaciji kada deponija gori, raspisivati javnu nabavku?

Iz Komunalprojekta nisu odgovorili na pitanja Nove ekonomije da li je požar ugašen niti da li je izabrana firma za ovaj posao, jer kako nam je rečeno, ni direktor ni zamenik direktora nisu bili na poslu kada smo ih zvali, ne zna se da li će doći, a osoba koja je raspisala javnu nabavku, čiji je rok za podnošenje prijava bio do danas u sedam časova ujutru, nije ni došla na posao.

Prema rečima programskog direktora organizacije Transparentnost Srbija Nemanje Nenadića, prema starom Zakonu o javnim nabavkama, ovakve javne nabavke (kod kojih se navodi izuzetna hitnost prouzrokovana događajima koje javni naručilac nije mogao da predvidi i u skladu sa strogim uslovima navedenim u Zakonu), bile su izuzete iz zakona.

„Pitanje je da li je ova javna nabavka morala da bude objavljena, ali svakako nije problem što je ona objavljena jer će biti zabeležena u sistemu“, rekao je Nenadić.

Dodao je da u ovakvim situacijama takođe postoji obaveza da se vodi zapisnik o pregovaranju kao i obaveza da se obezbedi jednako postupanje prema ponuđačima.

Profesor na Fakultetu za bezbednost, stručnjak za zaštite od požara i eksplozija Vladimir Jakoviljević kaže za Novu ekonomiju da tender u situaciji dok se požar nalazi na deponiji „nije zdravorazumski raspisivati“.

„U takvoj situaciji treba da reaguje Centar za vanredne situacije ili odeljenje za vanredne situacije lokalne samouprave. To je ono što je osnovno. Ako nema dovoljno kapaciteta, uvek se traži pomoć susedne lokalne samouprave. Štab za vanredne situacije mora da traži pomoć opštine ili neke druge nadležne institucije“, kaže Jakovljević.

Naime, u objašnjenju nabavke koju je raspisalo JKP Komunalprojekt navedeno je da je su Vatrogasna služba i Štab za vanredne situacije Opštine Bačka Palanka obavešteni o samoj situaciji na deponiji.

Profesor Jakovljević kaže da se, ukoliko je problem u raspoloživosti kapaciteta vatrogasne službe, u ovakvim situacijama dovode svi kapaciteti, pored vatrogasne službe, i sama komunalna preduzeća koja imaju mehanizaciju za ovakve situacije (cisterne za potrebe pranja ulica i razne mašine i kamione).

„Nije zdravorazumski raspisivati tender dok gori deponija, u tim situacijama treba angažovati i privatan sektor. Tu se traži pomoć lokalne samouprave. Kasnije za potrebe sanacije štete se može raspisivati tender“, rekao je on.

Na portalu javnih nabavki do petka popodne, iako je još tog jutra istekao rok za podnošenje prijava za ovu hitnu nabavku, nije stajalo da li je i ko dobio posao vredan 3,5 miliona dinara.

Posao bi podrazumevao nasipanje veće količine zemlje, oko 4.000 kubika, kako se ne bi dalje širio i prouzrokovao veću štetu.

Sredinom prošlog meseca, tačnije 17. juna, lokalni mediji u Bačkoj Palanci objavili su da je tog dana izbio požar na deponiji u gradu, a da su sve raspoložive vatrogasne ekipe JKP Komunalprojekt i dodatna mašinerija odmah izašle na teren.

Međutim, požar u toku tog dana, prema pisanju medija nije ugašen, a uzrok njegovog izbijanja nije bio poznat.

Tri dana kasnije, 20. juna, kako je pisala Bačka Palanka vestipožar je saniran, a nasuto je 3.000 metara kubnih zemlje na desni obod deponije.

U Bačkoj Palanci raspisali javnu nabavku za gašenje požara koji gori u ovom trenutku

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.