Srbija

03.12.2016. 08:31

Autor: Nova Ekonomija

Deste godina uspešnog rada Raiffeisen future društva

Srbija

03.12.2016. 08:31

Raiffeisen FUTURE Društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom je u novembru navršilo deset godina uspešnog poslovanja u Srbiji. 

„Puna decenija poslovanja potvrda je stabilnosti i dugoročne posvećenosti našim klijentima, koji nam ukazuju poverenje neophodno za razvoj ovog vida dugoročne štednje“, navodi se u saopštenju Raiffeisen-a.

Društvo upravlja sa 3,8 milijardi dinara u dva dobrovoljna penzijska fonda (DPF), Raiffeisen FUTURE i Raiffeisen EURO FUTURE, koja imaju različite investicione politike.

Cilj investiranja u različite investicione instrumente je da se na siguran način obezbedi uvećanje vrednosti imovine članova u oba fonda.

Društvo je do sada isplatilo svojim članovima preko 750 miliona dinara.

Imovina oba fonda konitnuirano raste i čini 12% tržišnog učešća.

„Poverenje nam ukazuje preko 24.000 članova, od kojih gotovo dve trećine članova vrše individualne uplate, što nas izdvaja na tržištu a svaki treći član je zaposleno lice za koga poslodavac vrši uplate“, piše u saopštenju.

Raiffeisen FUTURE DPF, koji operativno posluje od januara 2007. godine, pretežno ulaže imovinu u državne obveznice koje imaju stabilan prinos. Ročna struktura ovih hartija je izbalansirana, čime se postiže stabilan rast vrednosti investicione jedinice fonda. Valutna struktura imovine fonda je promenljiva i zavisi od procene budućih kretanja na deviznom tržištu.

Raiffeisen FUTURE DPF je od početka poslovanja, zaključno sa trećim kvartalom 2016. godine, ostvario prinos od 10,75% na godišnjem nivou, za poslednjih pet godina 11,11% na godišnjem nivou, a za poslednjih godinu dana 11,51%. 

„Godišnja stopa inflacije, koja iznosi 1,5%, ukazuje da smo za naše članove ostvarili značajnu realnu stopu prinosa. Vrednost investicione jedinice (IJ) Raiffeisen FUTURE DPF je najveća u industriji i iznosi 2.703,89 dinara. Raiffeisen EURO FUTURE DPF, koji posluje 15 meseci, ulaže imovinu isključivo u evro denominovane hartije od vrednosti i namenjen je licima koja prvenstveno žele da štede u evrima. Iako fond kratko posluje, ostvareni su značajni rezultati u pogledu realizovanih prinosa“, navode oni.

Od početka poslovanja, zaključno sa trećim kvartalom 2016. godine, ostvaren je prinos od 3,92% u evrima na godišnjem nivou, a za poslednjih godinu dana 3,76% u evrima.

Članovi i potencijalni korisnici mogu da odluče u kojoj meri će njihova štednja za privatne penzije biti u evro valuti i u skladu sa tim, mogu da izvrše raspodelu uplata doprinosa u oba fonda.

„Ono što naše Društvo posebno izdvaja u industriji jeste dostupnost našim članovima i potencijalnim korisnicima kroz 85 filijala Raiffeisen banke, u kojima 350 profesionalaca licenciranih od strane NBS, pruža relevantne informacije o štednji u dobrovoljnim penzijskim fondovima i opcijama individualnih planova štednje za privatnu penziju.

Naš najvažniji cilj je da kvalitetnim upravljanjem, merenjem i kontrolom rizika, obezbeđujemo optimalan prinos na uložena sredstva naših članova fonda, a samim tim i kvalitetan izvor dopunskih penzijskih prihoda u vidu njihove privatne penzije“, kažu u Raiffeisen banci.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.