Deveti Beogradski bezbednosni forum o "pravdi u svetu podela"

Deveti Beogradski bezbednosni forum (BSF) pod nazivom „U potrazi za pravdom u svetu podela” počinje sutra u hotelu Hajat u Beogradu, saopštili su organizatori.

BSF trajati tri dana, tokom kojih će se baviti održivošću koncepta vojne neutralnosti, situacijom u Evropskoj uniji 15 godina nakon velikog proširenja, ekološkom bezbednošću u svetlu klimatskih promena, ulozi žena u izgradnji mira na Balkanu, kao i o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i stavovima građana o potencijalnom sporazumu. 

Forum će i ove godine biti otvoren akademskim događajem na temu „Regionalna bezbednost i liberalizam u povlačenju", koji okuplja mlade i perspektivne istraživače iz zemlje i regiona.

Na Forumu će učestvovati Suzane Šic, nemačka diplomatkinja zadužena za Zapadni Balkan, Ketrin Ešton, bivša visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, Robert Briger, načelnik Generalštaba Vojske Austrije, Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Vesna Pusić, bivša ministarka za spoljne poslove i evropske integracije Hrvatske, Goran Trivan, srpski ministar zaštite životne sredine, Natali Toči, bivša savetnica Frederike Mogerini, Martin Povejšil, zamenik ministra spoljnih poslova Češke, Aleksej Kovalev, istaknuti ruski novinar i druga značajna imena regionalne i međunarodne političke i diplomatske scene, kao i perspektivni istraživači sa Zapadnog Balkana. 

Beogradski bezbednosni forum je jedini događaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. 

Od prvog izdanja u 2011. godini, BSF se ubraja u najprestižnije događaje u oblasti bezbednosti i spoljne politike u jugoistočnoj Evropi. 

Svake godine okuplja više od 100 govornika i 700 učesnika, među kojima su donosioci odluka i kreatori politika, predstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva, međunarodne i akademske zajednice iz Srbije i regiona, ali i ostalih delova Evrope i sveta.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara