Vesti iz zemlje

09.09.2017. 08:18

NE

Autor: Nova Ekonomija

Dijalogom javnog i privatnog sektora do unapređenja zdravstvenih usluga u Srbiji

Druga godišnja konferencija o zdravstvenim politikama Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), na kojoj su o mogućnostima i najboljim praksama za unapređenje zdravstvenog sistema Srbije razgovarali direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Verica Lazić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović i predstavnici Ministarstva finansija i Odbora za zdravstvo AmCham održana je u hotelu Metropol.

Ključne teme ovogodišnje konferencije bile su šire uključivanje privatnih pružalaca usluga u sistem javnog zdravstva, odnosno omogućavanje šireg izbora ustanova u javnom ili privatnom sektoru u kojima pacijenti mogu dobiti potrebnu zdravstvenu uslugu. 

Diskutovalo se i o sistemskom pristupu povećanja dostupnosti inovativnih terapija zahvaljujući kome bi bilo omogućeno efikasnije, komfornije i brže izlečenje pacijenata, uz istovremeno smanjenje ukupnih troškova lečenja pojedinih oboljenja.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović ukazao je da je današnja konferencija još jedna potvrda veoma uspešne saradnje koju već godinama ostvaruju AmCham i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. 

„Ministarstvo zdravlja radi na pripremi Nacionalne strategije za lekove koja bi predstavljala jasno određenu politiku koju treba sprovesti u narednom periodu u oblasti lekova. Nacionalna strategija za lekove treba da definiše pre svega stvaranje uslova za povećanje broja registrovanih lekova na tržištu, razvoj kliničkih ispitivanja lekova, politiku cena, racionalnu upotrebu lekova, održiv sistem finansiranja lekova i određivanje prioriteta u lečenju stanovništva. To znači da ćemo vrlo brzo izraditi akcioni plan sa rokovima za završetak ovih planiranih ciljeva“, rekao je Mahmutović ovom prilikom.

„U narednom periodu očekuje nas donošenje ključnih zakona iz oblasti zdravstva, koji su i osnov za zdravstvenu politiku, a među kojima je i Zakon o zdravstvenom osiguranju, te će RFZO sprovoditi mere iz te oblasti u skladu sa zdravstvenom politikom u Republici Srbiji. Stalni cilj RFZO-a je unapređenje prava osiguranih lica iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja pa će u tom pravcu nastaviti i u narednom periodu. Podsećamo da je RFZO već obezbedio značajno unapređenje prava osiguranih lica, kako u smislu dostupnosti inovativnih lekova, tako i u smislu omogućavanja ostvarivanja prava u privatnim zdravstvenim ustanovama, kao i sprovođenja postupaka Centralizovanih javnih nabavki  za potrebe zdravstvenih ustanova“,  izjavila je Verica Lazić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

„Današnji otvoreni dijalog pokazao je koliko su unapređenje efikasnosti i javne nabavke u zdravstvenom sistemu kompleksne teme, ali i da su optimalna rešenja, koja uzimaju u obzir interese i bezbednost pacijenata, kao i racionalno raspolaganje budžetskim sredstvima, sasvim moguća i dostižna“,  izjavila je Vera Nikolić Dimić, izvršni direktor AmCham-a.

Učesnici su razmatrali i mogućnosti za evaluaciju kvalitativnih kriterijuma pri javnim nabavkama u zdravstvu, čija primena bi dovela do smanjenja zdravstvenih komplikacija kod pacijenata i sprečavanja pojave dodatnih troškova koji mogu nastati usled nabavke najjeftinijih sredstava i opreme. 

Zaključeno je i da je u narednom periodu potrebno unaprediti sistem finansijskog menadžmenta zdravstvenih ustanova i na taj način preduprediti nagomilavanje njihovih dugovanja i niži kvalitet zdravstvenih usluga dostupnih građanima.

Zakon o zdravstvenom osiguranju kao jedno od načela propisuje načelo ekonomičnosti i efikasnosti obaveznog zdravstvenog osiguranja koje se ostvaruje postizanjem najboljih mogućih rezultata u odnosu na raspoložive resurse. 

„To se odnosi upravo i na sistem nabavki u zdravstvu čiji bi cilj trebalo da bude isplativ odnos troškova i zdravstvenih ishoda. Iz tog razloga treba raditi na analizama praćenja ishoda u odnosu na troškove i rezultate koristiti za definisanje

kriterijuma i modela u javnim nabavkama gde će najniža cena biti jedan od kriterijuma ali nikako jedini kriterijum“,  objasnio je državni sekretar Mahmutović dodajući da zajedno sa Ministarstvom finansija i drugim zainteresovanim stranama treba raditi na unapređenju javnih nabavki kroz propise u zdravstvu u cilju dobijanja efikasnijeg postupka sprovođenja postupaka i isplativijih rezultata.

Ovogodišnja konferencija usledila je nakon tri okrugla stola u organizaciji Odbora za zdravstvo AmCham. Ovi skupovi bili su posvećeni inovativnim formama ugovaranja, kojima bi bila unapređena trenutna praksa nabavke lekova i medicinskih sredstava; evaluaciji kvaliteta javnih nabavki u zdravstvu, to jest mogućnostima i preprekama za što širu upotrebu

kriterijuma ekonomski najpovoljnije ponude (ENP) zahvaljujući kome bi se dobila najbolja vrednost za uloženi novac za pacijente. Treći okrugli sto bio je posvećen centralizovanim javnim nabavkama lekova po generičkom nazivu (INN), a tokom njega istaknute su posledice koje bi moguća promena politike nabavke lekova imala kako na efikasnost i bezbednost lečenja pacijenata, tako i racionalizaciju troškova u zdravstvu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.