Srbija

18.01.2018. 10:08

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Direktor NIS-a: Ne očekujemo značajni rast cena derivata nafte na našim pumpama

Srbija

18.01.2018. 10:08

Sirova nafta na svetskom tržištu poskupljuje, što se odražava i na cene na našim pumpama. Ipak, generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev ne očekuje značajniji rast cena derivata. Za RTS kaže da Strategija razvoja NIS-a do 2025. kompaniju uvodi u novi investicioni ciklus.

Kiril Tjurdenjev je u intervjuu za RTS rekao da je najvažnije što u pančevačkoj Rafineriji već grade ekološko postrojenje „duboka prerada“ koje omogućava proizvodnju mazuta bez sumpora.

To je trenutno ključni projekat NIS-a, investicija od 300 miliona evra a postrojenje će početi sa radom u trećem tromesečju 2019. godine. 

„Drugi značajni pravac je očuvanje proizvodnje, želimo da nastavimo da proizvodimo naftu i gas u Srbiji, kao i regionu. Treći, važan pravac je dalje unapređenje naše maloprodajne mreže“, rekao je Tjurdenjev.

Kako i gde vidite NIS za tih sedam godina?

Nama je bitno da zadržimo lidersku poziciju u Srbiji. Da budemo najprofitabilnija i najefikasnija kompanija u državi jer nam je važno što doprinosimo srpskom budžetu, jer ga po osnovu poreza punimo oko 15 odsto. Ipak, savremena realnost, u okviru četvrte industrijske revolucije, unose izazove i u naše poslovanje. Zato moramo brzo da odgovaramo na njih, bez obzira na to da li je reč o informacionim ili inovativnim tehnologijama koje menjaju proizvodnju, menjaju naše potrošače – kao što su električni automobili ili druge tehnologije koje mogu značajno da utiču na naše poslovanje.

NIS već nekoliko godina uspešno posluje u zemljama regiona, ima li planova za širenje poslova?

Na primer, imamo projekte proizvodnje nafte i gasa u Rumuniji čija je realizacija u toku. Našu maloprodajnu mrežu benzinskih stanica kojom raspolažemo u četiri države razvijamo prvenstveno u pogledu kvaliteta ali i unapređenja efikasnosti. Kako obezbeđujujemo sigurnost snabdevanja gorivom potrošače u Srbiji, težimo tome i u susednim zemljama.

Pored naftne delatnosti, NIS se bavi i proizvodnjom struje, licencirani je trgovac strujom. Ima li kupaca?

Ima kupaca, električna energija jedan je od naših biznis-pravaca koji ćemo dalje da razvijamo. Sa „Gasprom Energoholdingom“ već radimo na projektu izgradnje termoelektrane – toplane Pančevo, vrednom 180 miliona evra, koji će nam 2019. obezbediti i električnu i toplotnom energiju za potrebe kompanije a ostatak ćemo plasiratari na tržište.

Nadam se da ćemo sa našim partnerima u budućnosti izgraditi i vetropark Plandište – investiciju od oko 140 miliona evra. To će nam omogućiti da postanemo značajan igrač na domaćem tržištu električne energije ali i povećemo obim trgovine.

Na svetskim berzama, cena sirove nafte poslednjih meseci konstantno raste. Kakve cene derivata na pumpama možemo da očekujemo?

Dve trećine količina nafte koje prerađuje NIS uvozi. Samim tim, mi smo deo svetskog tržišta, koje utiče na nas. Ipak, šta je za nas prioritet? Pod jedan, to su sigurnost snabdevanja domaćeg tržišta i potrebe naših klijenata. Pod dva, tu su kvalitet naftnih derivata i nove vrste goriva. Bez sumnje, trudićemo se da usklađujemo bilo kakve oscilacije cena i ne očekujem u narednom periodu značajnije promene cena goriva u Srbiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.