Vesti iz zemlje

27.05.2016. 10:46

N1

Autor: Nova Ekonomija

Direktor ‘Simensa’: Nismo uzeli subvencije od Srbije jer želimo da budemo nezavisni u poslovanju

Generalni direktor Simens Srbija Udo Ajhlinger rekao je da je Simens započeo program „Postanite dobavljač“, ali da su uvideli da je u Srbiji mali broj firmi koje su kvalifikovane da budu dobavljači.

„Analizom smo došli do zaključka da Srbiji nedostaje standardizacija. U toj oblasti smo radili sa Privrednom komorom Srbije da definišemo standarde za određena zanimanja, kao i za samu proizvodnju. Fabrika u Subotici radi sa 300 dobavljača, koji ispunjavaju globalne standarde. U fabrici u Subotici godišnje je na raspolaganju za saradnju sa dobavljačima oko 200 miliona evra i logično je da za nas ovde u Sribji rade srpske firme“, kaže Ajhlinger. 

On ponavlja da je glavni problem standardizacija, ali dodaje da ima firmi koje su zainteresovane da postanu dobavlljači, ali im nedostaju sredstva da bi unapredili proizvodnju, modernizovali je, dobili ISO sertifikate i ispunili tražene uslove.

„Bilo bi dobro da postoji i podrška Vlade takvim firmama. Mi imamo visoke standarde, ali kada ih neka firma ispuni, oni važe za ceo svet“.

Govoreći o subvencijama koje se daju stranim investitorima direktor Simens Srbija je rekao da su subvencije dobra početna investicija, ali da je sistem održiv samo ako funkcioniše bez ikakvih dotacija. Smatra da su subvencije dobre za neke ključne oblasti, ali samo u ograničenom periodu.

„Simens nikada nije uzeo subvencije i pitaćete zbog čega. Imamo dva tipa poslovnih operacija u Srbiji. Imamo odeljenje koje projektuje, pronalazi rešenja i obezbeđuje opremu za elektrifikaciju i automatizaciju, a drugi deo, veći, poput fabrike u Subotici, gde radi preko 1.800 ljudi. Da smo uzeli subvencije, odmakli bismo se od strategije da budemo potpuno nezavisni u poslovanju, promenila bi se naša strateška pozicija na srpskom tržištu“.

Na pitanje da li je i Simens deo poslovanja smestio u Srbiju zbog jeftine radne snage kaže da taj stav ima negativan prizvuk, ali je konkurentnost, kada je reč o troškovima poslovanja, jedan od najvažnijih kriterijuma kojima se investitori rukovode.

„To jeste važan elemenat. Ali je veoma važna pravna sigurnost i posvećenost Vlade da obezbedi povoljan ambijent, kada je reč o infatstrukturi, poreskim olakšicama, borbi protiv korupcije. Jeftinu radnu snagu imate i u Kini i Indiji, ali ovde imate obrazovan, kvalifikovan kadar, ljude koji žele da rade. Pozivam vas da dođete u našu fabriku u Subotici i da pričate sa zaposlenima. Oni su zadovoljni kako se odnosimo prema njima, kako su plaćeni. Pored toga, fabrike u Subotici ne bi bilo da nema prateće logisitike, autoputa, indistrijske zone. Postoje brojni aspekti, a ne samo jeftina radna snaga“, kaže on.

Četvrti svetski proizvođač vetroparkova u svetu na suvom i prvi na moru, nemački Simens, jednu od fabrika ima u Subotici, gde se proizvede 14 hiljada vetrogeneratora godišnje. Kompletna proizvodnja se izveze, čime se Simens svrstao u jednog od prvih pet izvoznika u Srbiji. Poznata i po korišćenju visoke tehnoloigije, kompanija organoizovala konferenciju posvećenu četvrtoj industirjkoj revoluciji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.