Vesti iz zemlje

19.04.2016. 16:01

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Đinović: Građani moraju imati svest o tome koliko je štetna siva ekonomija

Građani moraju da imaju svest o tome koliko je štetna siva ekonomija, te da kupovinom takvih proizvoda saučestvuju, poručio je Miroslav Đinović iz Poreske uprave, koji, ilustrujući koliko je stanje alarmantno navodi da u Srbiji oko 130.000 potencijalnih poreskih obveznika posluje u sivoj zoni. 

„U Srbiji posluje oko 470.000 registrovanih obveznika, a procene NALEDA su da ih je oko 30 odsto u sivoj zoni. To znači da Poreska uprava mora da kontroliše njih više od 600.000“, naveo je Đinović na konferenciji u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer i Biznis info groupe pod nazivom: Argumenti – Siva ekonomija i poreske utaje – uticaj na pivredu.

Za toliki broj obveznika, dodao je, nedostaju inspektori, i na terenu i u kancelariji.

„Imamo nedovoljne kapacitete, ali i materijalna sredstva“, rekao je on, istakavši da su od početka godine poreznici rešili 70-ak slučajeva neregistrovanioh delatnosti.

„Ali ne rešavamo ih tako što ih masakriramo, da ne mogu da obavljaju delatnost, nego ih uterujemo u legalne tokove“, naveo je i dodao da je krajnje vreme da Poreska uprava zauzme mesto u sistemu državne uprave, jer je bez poreznika dobro funkcionisanje države nezamislivo. 

S druge strane, pored represije, Đinović je poručio da je veoma važno podizanje društvene svesti o tome da bi trebalo učestvovati u suzbijanju sive ekonomije.

„Svest koja po pitanju aktivnog učestvovanja mora biti na višem nivou. Morate da znate da, ako kupujete proizvode iz sive zone, vi ste saučesnik, bez obzira da li ste preduzetnik. Tim pre što ti proizvodi često nisu jeftiniji, već je samo budžet na gubitku, i cela populacija“, ocenio je Đinović.

Objasnio je da, ako građani nemaju svest o sivoj ekonomiji, ne može da čudi ni što nema dovoljno puteva, niti vrtića, „pa se ljutimo zašto čekamo po nekoliko godina da bi dete krenulo u vrtić“.

Đinović je naglasio da je Poresku upravu Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji obavezao da aktivno učestvuje u borbi protiv sive ekonomije, koja će se, prema njegovim rečima, intenzivirati kad i Zakon o inspekcijskom nadzoru u punom obimu skupi na snagu krajem ovog meseca.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Mislim da ne razumete baš najbolje kako se jezik razvija i šta je Vuk uradio. Govorili bismo isto kao što i govorimo, samo bismo PISALI sve to drugačije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.