Vesti iz zemlje

22.06.2018. 09:39

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Đorđević: Povećanje roditeljskog dohotka omogućeno izmenama zakona

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević izjavio je danas da je izmenama i dopunama zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom predvidjeno povećanje roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

Djordjević je rekao da je zakonom previdjeno da roditelji od 1. jula 2018. godine za prvo dete jednokratno dobiju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno 10 godina.

Prema rečima Djordjevića, u postupku ostvarivanja prava na roditeljski dodatak kao posebni uslovi predvidjeni su redovna vakcinacija sve dece, redovno pohadjanje pripremnog predškolskog programa i redovno pohadjanje nastave u školama.

Predlog zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u odredjenim delatnostima će, kako je rekao, omogućiti jednostavniju prijavu i odjavu radnika.

On je ocenio da će se donošenjem zakona smanjiti vreme potrebno za prijavu i odjavu sezonskog radnika, biće uveden fleksibilan model anagažovanja radnika, elektronski, bez odlaska na šalter.

Takodje, kako je rekao, uvodi se i smanjenje stope poreza, što će prema rečima Djordjevića dovesti do smanjenja troškova poslodavaca za poreze i doprinose i motivisati ih da prijave sezonske radnike.

Definisani su poslovi na kojima se angažuje radnik u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a koji su sezonskog karaktera.

Predvidjeno je da poslodavac može da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana u toku kalendarske godine, a da za to vreme radnik ostvaruje pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje samo za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Govoreći o predlogu zakona o ratnim memorijalima Djordjević je rekao da su propisi koji regulišu tu oblast doneti pre 40 godina i da se od tada mnogo toga promenilo.

Cilj novog zakona je jasnije definisanje nadležnosti, jačanje odgovornosti i efikasnosti jedinica lokalne samouprave i ostalih institucija i pojedinaca, kao i stvaranje neophodnih uslova za zaštitu kulturnog nasledja vezanog za ratne periode.

Najveća novina je nadležnost ministarstva zaduženog za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije za davanje saglasnosti za podizanje novog ratnog memorijala.

Djordjević je rekao da će ovako uredjen sistem doprineti unapredjenju poštovanja ljudskih prava, nacionalnih i verskih osećanja, tradicije, kao i poboljšanje turističke ponude Srbije.

Izmenama i dopunama zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiiti previdjeno je, prema rečima Djordjevića, ukidanje zakonske obaveze poslodavca da dostavlja ministarstvu nadležnom za rad obaveštenja o upućivanju zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.