Vesti iz zemlje

23.12.2016. 15:54

Blic

Autor: Nova Ekonomija

Đukić Dejanović: Ne formiramo nikakav savet za smanjenje abortusa

Nećemo formirati nikakav savet za smanjenje abortusa, niti će u njemu sedeti sveštena lica. Ideja da se u osnovnim i srednjim školama uvede zdravstveno vaspitanje i u okviru toga da se deca informišu o reproduktivnom zdravlju, izjavila je za „Blic“ prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

– Cilj nam je da se ova tema bude u većem obimu zastupljena u osnovnim i srednjim školama, jer je činjenica da mladi sve ranije stupaju u seksualne odnose. Sa njima treba razgovarati o tome kako se sprečavaju neželjene trudnoće, da postoje sredstva za kontracepciju. Svako ko želi da pomogne je dobrodošao, a tu pre svega mislim na lekare, ginekologe i psihologe – objašnjava ona.

Ona kaže da treba da se pojača savetodavni rad sa ženama u okviru postojećih institucija, kako bi se upoznale sa svim posledicama prekida trudnoće.

– Neotuđivo i elementarno pravo svake žene je da odluči o tome da li želi da zadrži trudnoću ili će je prekinuti i to nikada niko nije dovodio u pitanje – objasnila je ona.

Činjenica je, nastavlja, da je u Srbiji ogroman broj abortusa, da se često dešavaju maloletničke trudnoće, da su znanja iz oblasti reproduktivnog zdravlja nedovoljna i da savetodavni rad izostaje čak i kod komisija koje formalno odlučuju o prekidu trudnoće.

– Važan je rad psihologa, ginekologa, sa ženom koja će doneti definitivnu odluku da li će prekinuti trudnoću. Taj rad mora biti na višem nivou, mora biti potpuniji i žena se mora upoznati sa svim posledicama eventualne odluke da prekine trudnoću, po zdravlje, po buduće potomstvo – ističe dr Dejanović.

Ona je dodala da je važno da ljudi iz struke razgovaraju sa ženom o zdravstvenom aspektu samog čina abortusa, te da oni koji raspolažu pravim činjenicama mogu da pomognu ženi da donese valjanu odluku.

– Neće biti formiran savet kao posebno telo, već će se pojačati rad u savetovalistima koja već postoje i u koja ćemo uključiti eksperte drugih struka – rekla je ona.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.