Do oktobra deficit u Srbiji dostigao 93 milijarde dinara

Foto: Pixabay

Tokom prvih devet meseci ove godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 93 milijarde dinara. Prihodi su ostvareni u iznosu od 1.069,2 milijardi, dok su rashodi su izvršeni u iznosu od 1.162,2 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Samo u septembru je ostvaren deficit u iznosu od 22,1 milijardi dinara. 

U septembru su naplaćeni prihodi u iznosu od 114,1 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 98,7 milijardi dinara. 

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 53,1 milijardi dinara i akciza od 24,1 milijardi dinara. Neporeski prihodi iznose 14,3 milijardi dinara, a priliv donacija u septembru  je iznosio 1,1 milijardu dinara.

Rashodi u septembru iznosili su 136,2 milijarde dinara. Takođe, tokom istog meseca, nastavljen je tempo ubrzane realizacije kapitalnih investicija, u iznosu od 40,4 milijarde dinara. 

Rashodi za zaposlene su iznosili 27 milijardi dinara, kamate su isplaćene u iznosu od 12,6 milijardi dinara, a transferi fondovima PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO iznosili su 13 milijardi dinara. 

Na nivou opšte države u periodu od januara do septembra je ostvaren fiskalni deficit u iznosu od 68 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 30 milijardi dinara.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.