Srbija

12.09.2023. 10:15

Autor: Katarina Pantelić

Do sada eutanazirano oko 47.000 svinja zbog kuge, veterinarska inspekcija na javnim manifestacijama

Afrička kuga svinja, svinjska kuga, svinja Izvor: Pixabay

Afrička kuga svinja, svinjska kuga, svinja

Srbija

12.09.2023. 10:15

U gazdinstvima na području Srbije u kojima je identifikovana afrička kuga svinja, izvršena je eutanazija 46.938 svinja sa neškodljivim uklanjanjem, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Na sednici Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS) su izneti najnoviji podaci prema kojima je do sada na ukupno 2.255 gazdinstava na teritoriji 47 opština u 15 upravnih okruga potvrđeno 4.238 slučajeva AKS kod domaćih svinja, od čega je 6.086 uginulih svinja.

Kako je navedeno, u svrhu klanja za sopstvene potrebe do sada je na 2.415 gazdinstva zaklano 6.001 svinja, a broj gazdinstava sa kojih su svinje upućene na klanje u klanicu je 222 gde je zaklano 30.608 svinja.

Na sednici je zaključeno da će u narednom periodu prioritet biti sprečavanje pojave novih slučajeva AKS na velikim farmama.

U saradnji sa vlasnicima farmi, biće dodatno ispitane biosigurnosne mere koje se primenjuju, kao i njihova efikasnost, a radiće se na izradi planova za preduzimanje mera na široj teritoriji na kojoj se one nalaze.

Takođe će, kako je najavljeno, biti nastavljena pojačana kontrola prometa, a svim javnim manifestacijama koje bi po analizi rizika mogle eventualno doprineti pogoršanju situacije biće propisane mere koje će morati da se poštuju.

Biće neophodno da organizatori manifestacija najkasnije 10 dana pre održavanja manifestacije prijave istu, biće im date jasne instrukcije, a veterinarska inspekcija će, strogo kontrolisati meso koje se prodaje, i biće prisutna na licu mesta svakodnevno – od prvog do poslednjeg dana događaja.

Ministarstvo je nedavno objavilo i da je rebalansom budžeta obezbeđeno dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje AKS i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Ministarstvo je takođe objavilo i da će gazdinstvima biti isplaćena naknada za svinje koje su uginule od ove bolesti.

Krajem avgusta, kako je Ministarstvo objavilo, stekli su se uslovi da se bolest tokom ove nedelje odjavi na području 10 opština u 28 žarišta.

AKS je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja, koja se prvi put pojavila u Srbiji 2019. godine.

Kod domaćih svinja u 2023. godini u Srbiji prvi slučaj je potvrđen je 4. januara u opštini Bosilegrad.

Za ovo oboljenje svinja ne postoji specifična terapija niti vakcinacija.

Za naknadu štete od afričke kuge odvojeno 500 miliona dinara

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.