FOTO: Nova ekonomija

Dobijate doznake iz inostranstva? Idete u registar NBS

FOTO: Nova ekonomija

Narodna banka Srbije vodiće u elektronskom obliku jedinstveni registar korisnika novčane doznake, predviđeno je izmenama zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji je u skupštinskoj proceduri. 

Registar sadrži podatke kao što su ime i prezime korisnika doznake, jedinstveni matični broj građana, odnosno drugu odgovarajuću identifikacionu oznaku za korisnika novčane doznake koji nema državljanstvo Republike Srbije (npr. broj pasoša ili evidencioni broj koji određuje nadležni državni organ); adresu prebivališta, odnosno boravišta korisnika novčane doznake. 

 

Banke i druga lica koja, u skladu sa zakonom, pružaju platnu uslugu izvršavanja novčane doznake dužni su da Narodnoj banci Srbije redovno dostavljaju ove podatke i odgovaraju za tačnost tih podataka. 

 

Podaci iz Jedinstvenog registra korisnika novčane doznake nisu javno dostupni i na njih se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje pružanje platnih usluga koje se odnose na poslovnu tajnu, kao i odredbe propisa kojima se uređuje zaštita podataka o ličnosti. 

 

Kako ne navodi, Narodna banka Srbije propisuje bliže uslove i način vođenja Jedinstvenog registra korisnika novčane doznake, način dostavljanja podataka koji se vode u tom registru, kao i način ostvarivanja uvida u te podatke. 

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SU SE PRALE PARE U SRBIJI U 2018?


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.