Vesti iz zemlje

18.05.2022. 15:54

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Dodeljene nagrade u okviru manifestacije Maj mesec matematike (M3)

Foto: Iz Prve kragujevačke gimnazije stigla je edukativna igra "Nizovi"

Maj mesec matematike (M3) ove godine inspirisala je nastavnike matematike i informatike da istraže mogućnosti učenja matematike kroz video-igre, saopštili su organizatori. Od ukupno 51 video rada, odabrana su tri najkreativnija.

Od ukupno 51 prijave pristigle kao odgovor na poziv izabrana su tri najkreativnija videa. Iako su izabrana tri pobednička rada, sve prijave će činiti novu kreativnu platformu.

Svi poslati video-materijali, kako se naglašava, činiće bazu edukativnih „igrovnih“ časova i biće dostupni svim školama u našoj zemlji na platformi Nordeus fondacije.

1. NIZOVI

Iz Prve kragujevačke gimnazije, pod mentorstvom profesorke Jasmine Micić, stigla je edukativna igra pod nazivom „Nizovi“. Ova igra bavi se temama iz programa nastave za treći razred Odeljenja obdarenih učenika matematičke gimnazije, a povezana je sa biologijom, računarstvom i informatikom.

Maj mesec matematike pod sloganom „Više od igre“ od 10. do 31. maja

2. MATA MAPA

Edukativna igra Mata Mapa stigla je iz Gimnazije Josif Pančić iz Bajine Bašte, a mentorka je profesorka Jelena Stojkanović. Osnov ove igrice je analitička geometrija, ali služi i sistematizovanju gradiva iz geografije, podstičući timski rad.

Foto: Rad Mata Mapa

3. zmajCTF

Pod mentorstvom profesora Aleksandra Jovanovića, u školi Jovan Jovanović Zmaj, u Svilajncu, osmišljena je igra kojom se utvrđuje gradivo povezano sa primenom jednačina i sistema jednačina.

Igranjem te igre razvijaju se međupredmetne kompetencije: celoživotno učenje, komunikacija, rad s podacima i informacijama, digitalna kompetencija i rešavanje  problema, a postoji i korelacija sa fizikom i informatikom u određenim igrama.

Foto: Rad zmajCTF

Kako se podseća, u susret manifestaciji M3, Centar za promociju nauke je uz podršku Nordeus fondacije i Društva matematičara Srbije raspisao konkurs u okviru EduGejming programa.

On je bio namenjen prvenstveno nastavnicima matematike i informatike osnovnih i srednjih škola.

Zajedno sa svojim učenicima, ali i u saradnji sa kolegama koje podučavaju druge predmete, poput biologije, fizike, geografije, umetnosti i humanističkih nauka, a prepoznaju elemente matematike u svojim časovima, zadatak je bio da nastavnici kreiraju edukativnu igru za jednu nastavnu jedinicu.

MUZIKA NA PAMETNIM TELEFONIMA OTVORILA 11. MAJ MESEC MATEMATIKE

Na konkurs su pozvani da se prijave i učenici nižih razreda osnovne škole sa svojim učiteljima.

Ideja poziva bila je, na prvom mestu kako uključiti elemente igre u nastavu, stvaranje okruženja koje podstiče istraživanje i kreativne pristupe rešavanju problema.

Pobednički radovi izabranih nastavnika i škola mogu se videti u Silosima Beograd do kraja maja, u okviru manifestacije Maj mesec matematike.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.