Vesti iz zemlje

13.11.2018. 17:08

Autor: Narodna banka Srbije

Donošenje novog premijskog sistema i nove tarife premije osiguranja u nadležnosti UOS

Narodna banka Srbije

Povodom napisa u medijima o troškovima premije osiguranja od autoodgovornosti i tehničkih pregleda, Narodna banka Srbije reagovala je saopštenjem u kojem navodi, da prema raspoloživim podacima o učešću šteta u premiji ima prostora za smanjenje premije osiguranja od autoodgovornosti, ali da je obaveza Udruženja osiguravača Srbije (UOS) da u skladu sa Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju, razmotri ove i sve ostale faktore i uputi na saglasnost odgovarajući predlog Narodnoj banci Srbije.

Narodna banka Srbije ne može u skladu sa članom 108. Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju da donosi odluku o promeni „cene“ osiguranja od autoodgovornosti, naveli su iz NBS. 

„Dakle za eventualno donošenje novog premijskog sistema i tarife kojim bi se promenila premija osiguranja od autoodgovornosti treba se obratiti UOS-u, a  Narodna banka Srbije bi nakon upućenog predloga u skladu sa svojim ovlašćenjima razmotrila da li eventualni predlog UOS-a može da ugrozi zaštitu prava osiguranika i trećih oštećenih lica, kao i stabilnost tržišta. Shodno članu 108. Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju Udruženje osiguravača Srbije donosi (UOS) zajedničke uslove osiguranja, premijski sistem i tarifu-koje moraju da poštuju sva društva za osiguranje – a Narodna banka Srbije daje saglasnost“, stoji u saopštenju.

Upravo zbog ovoga odredbe člana 42. st. 2. do 4. Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju propisuju obavezu društava za osiguranje da podatke za obračun premije dostavljaju UOS-u, a koji obrađuje ove podatke i objavljuje ih na svojoj internet prezentaciji.

„Navodi da je NBS dala saglasnost na povećanje premije osiguranja od autoodgovornosti kako bi obezbedila plaćanje naknada/provizija tehničkim pregledima u iznosu od čak 25% premije ne stoje jer je navedeno suprotno članu 45. Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju koji određuje maksimalni iznos režijskog dodatka, koji služi za
pokriće troškova sprovođenja osiguranja, a NBS je u više navrata sprovodila postupke kontrole i izricala mere nadzora uključujući inovčane kazne društvima za osiguranje i njihovim rukovodiocima upravo zbog kršenja ovog člana Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju“, navode iz Narodne banke Srbije.

Povodom navoda da je NBS „podigla cenu“ osiguranja od autoodgovornosti sa namerom da pokrije gubitke društava za osiguranje od prirodnih nepogoda i obezbedi plaćanje naknada/provizija tehničkim pregledima u iznosu od čak 25% premije, u NBS su istakli, da se u obrazloženju Odluke o utvrđivanju minimalne tarife za osiguranje vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima (osiguranje od autoodgovornosti), koju je u februaru 2014. godine doneo upravni odbor UOS-a, i koja je upućena NBS radi dobijanja navedene saglasnosti, ukazuje da je analizirana dovoljnost i adekvatnost minimalne tehničke premije (iznosi premije namenjen za štete, ugovorne sume osiguranja i druge namene u skladu sa zakonom i uslovima osiguranja). Iako je prema ovoj analizi iznos premije u tom momentu bio dovoljan, UOS očekuje da neće biti dovoljan u budućnosti zbog znatnih promenjenih okolnosti i njihovog uticaja na premiju osiguranja od autoodgovornosti, štete odnosno merodavni tehnički rezultat. 

Prema obrazloženju kojim je data predmetna saglasnost na povećanje premije osiguranja od autoodgovornosti od 45%, Narodna banka Srbije je uzela u obzir faktore koje je naveo UOS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.