Vesti iz zemlje

23.12.2014. 09:57

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

DRI: Ministarstvo saobraćaja prekršilo niz propisa u radu

Državna revizorska institucija ukazala je na niz nepravilnosti u finansijskom izveštaju Ministarstva saobraćaja.
Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje na godišnji finansijski izveštaj Ministarstva finansija za 2013. godinu i ukazala na niz nepravilnosti u finansijskom izveštaju Ministarstva saobraćaja, gde je ustanovila brojna kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o radu i Zakona o budžetskom sistemu.
Državni revizor je saopštio da su finansijski izveštaji Ministarstva finansija i privrede i kasnije Ministarstva finansija, „po svim materijalno značajnim aspektima u skladu sa propisima“. 
DRI je radio reviziju godišnjeg finansijskog izveštaja tadašnjeg Ministarstva privrede i finansija u periodu od 1. januara do 29. avgusta 2013. godine i izveštaja novosnovanog Ministarstva finansija u periodu od 30. sepetmbra do 31. decembra 2013. godine. 
U izveštaju o reviziji finansijskog poslovanja Ministarstva saobraćaja, DRI je naveo da je Ministarstvo saobraćaja iskazalo umanjene ukupne obaveze za izvršene radove na Koridoru 10 i 11, u 2013. godini, za iznos od 971,8 miliona dinara (73,1 milion dinara za Koridor 10 i 898,7 miliona dinara za Koridor 11). 
Prema oceni DRI, poslovne knjige Ministarstva saobraćaja ne sadrže evidencije obaveza za nabavku nefinansijske imovine u periodu od 2007. godine do 2012. godine u iznosu od 136,8 miliona dinara. 
Ministarstvo nije izvršilo usaglašavanje obaveza sa poveriocima na dan sastavljanja finansijskih izveštaja za nabavku nefinansijske imovine iz ranijih godina, uvećane za kamatu i troškove, naplaćene prinudnom naplatom. 
Na taj način Ministarstvo nije uvećalo nefinansijsku imovinu u iznosu od 136,8 miliona dinara koji je izvršen prinudnom naplatom, što nije u skladu sa Uredbom o budžetskom računovodstvu. 
Ministarstvo je izvršilo nabavke i plaćanja u ukupnom iznosu od 2,7 miliona dinara bez primene Zakona o javnim nabavkama, iako nisu postojali razlozi za izuzeće od primene tog zakona. 
Za uslugu održavanja aplikativnog softvera „dodela stranih dozvola“ u međunarodnom drumskom transportu, Ministarstvo saobraćaja je dobavljaču „E-smart systems“, u periodu od 1. januara do 16. septembra 2013. godine, izdvojilo 2,01 milion dinara, a za održavanje softvera firmi „nexTBIZ“ – 765.000 dinara. 
Ministarstvo saobraćaja je pokrenulo postupak javne nabavke usluga integralne podrške za rad „Sistema za izdavanje međunarodnih dozvola u drumskom transportu“ u trajanju od 60 meseci od dana zaključenja ugovora, u iznosu od 55 miliona dinara, a da za tu nabavku u Izmenama i dopunama Plana javnih nabavki za 2013. godinu nisu predviđena sredstva u celosti, već iznos od 34,3 miliona dinara, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavakama. 
DRI je navelo da Ministarstvo nije iskazalo isplatu naknada po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima u iznosu od 5,9 miliona dinara za plate privremeno zaposlenih, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu. 
Ministarstvo je angažovalo tri lica po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima za obavljanje istovrsnih poslova u trajanju dužem od zakonom propisanog maksimalnog roka trajanja privremenih i povremenih poslova (120 radnih dana) i po tom osnovu isplatilo iznos od 174.000 dinara, što nije u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o budžetskom sistemu. 
Državni revizor je skrenuo pažnju da je Ministarstvo saobraćaja zaključilo devet ugovora o delu za poslove koji su obuhvaćeni sistematizacijom, odnosno delimično obuhvaćeni sistematizacijom i po tom osnovu isplatilo naknade u ukupnom iznosu od 2,8 miliona dinara, što nije u skladu sa Zakonom o radu. 
Ministarstvo saobraćaja je u 2013. godini angažovalo lica po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, ugovorima o delu, preko omladinske i studentske zadruge i na određeno vreme u većem broju (od 29 do 49 lica) od broja propisanog Zakonom o radu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.