Srbija

07.09.2016. 12:03

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

DRI: Najviše nepravilnosti u 2015. utvrđeno u sprovođenju javnih nabavki

Srbija

07.09.2016. 12:03

Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović izjavio je da je najviše nepravilnosti u 2015. godini utvrđeno u sprovođenju javnih nabavki.

Kako je naveo, vrednost nabavki koje nisu zakonski sprovedene je bila oko 8,4 milijardi dinara.

„Najviše neregularnosti je bilo kod javnih nabavki u lokalnim samoupravama“, rekao je Sretenović novinarima nakon sednice skupštinskog Odbora za finansije koji je usvojio Izveštaj o radu DRI u 2015. godini. 

DRI je kontrolisala javne nabavke vredne ukupno 52 milijarde dinara, od čega su utvrđene nepravilnosti vredne 14,5 milijardi. Od toga je bilo oko 8,4 mlijardi dinara nabavke u 2015. i oko 6,1 milijarde neregularnih nabavki iz prethodnih godina. 

Ta institucija je prvi put obuhvatila sve planirane subjekte revizije – 178 i utvrdila brojne nepravilnosti. 

U javnim nabavkama koje su kontrolisane u 2015. vrednost zaključenih ugovora bez sprovedenih postupaka iznosi 2,6 milijardi dinara, napravilnosti u konkursnoj dokumentaciji 2,8 milijardi, napravilnosti iz oblasti dodele, zaljučivanja i izmene ugovora 1,1 milijarda, a nepravilnosti u oglašavanju 513 miliona dinara. 

Primena pregovaračkog postupka bez ispunjenja uslova iznosi 33 miliona i sprovođenje neodgovarajućih postupaka 54 miliona dinara. 

Takođe, vrednost pokretanja nabavke za koje nisu ispunjeni uslovi je 303 miliona dinara, ostale nepravilnosti u vezi sa postupcima javnih nabavki 243 miliona dinara i ostale nepravilnosti u smislu Zakona o javnim nabavkama 775 miliona dinara. 

DRI je utvrdio i neprvilnosti javnih nabavki iz ranijih godina u vrednosti od 6,1 milijardi dinara. 

„Zabrinjava to što raste nepravilnost u pogledu preuzimanja obaveza u pogledu zakonom propisanih aproprijacija, najčešće kod lokalnih samouprava i skoro da nema lokalne samouprave koja nija preuzela veće obveze od propisanih, čiji iznos prelazi milion dinara, a za sta je predviđena krivična sankcija“, naveo je Sretenović.

Kako kaže, DRI je htela poslanicima da prikaže da se ne preduzimaju neke aktivnosti na sankcionisanju ili smanjivanja odgovornih lica koja rukovode finansijama na lokalnom nivou. 

„Kod nekih gradova, na primer Beogradu, Nišu i Novom Sadu smo utvrdili da je došlo do veće isplate plata na ime uvećanih koeficijenata za zarade i naložili da u roku od 90 dana vrate plate na nivo koji je zakonskih propisan“, kazao je Sretenović. 

On je dodao da su ti gradovi obavestili DRI da su otklonilil nepravilnosti i to se sada proverava. 

Revizor je rekao na sednici da je u nadležnosti DRI više od 11.000 korisnika javnih sredstava, kao i da je prvi put put programom obuhvaćena i revizija finansijskih izveštaja pravilnosti poslovanja političkih stranaka – SNS, SPS i DS. 

Kontrolisano je 26 javnih preduzeća, 34 jedinica lokalne vlasti, četiri fonda obaveznog socijalnog osiguranja… 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.