Srbija

26.10.2017. 09:39

N1

Autor: Nova Ekonomija

DRI: Opština Žabalj nezakonito potrošila 161 milion dinara

Srbija

26.10.2017. 09:39

Opština Žabalj nezakonito je potrošila 161 milion dinara, što je oko 14 odsto budžeta te lokalne samouprave, utvrdila je Državna revizorska institucija. Analitičari trošenje novca iz džepova građana Žablja ocenjuju stihijskim, a među izdacima koje je državni revizor pronašao u finansijskim knjigama našli su se i neki koje je zaista teško objasniti.

Prosečna plata u Žablju iznosi 37.000 dinara, i ispod je republičkog proseka. Većina stanovništva živi od poljoprivrede, a nezaposleno je blizu polovine građana. Život im se, kažu, svodi na preživljavanje.

„Nikako, kako? Bez posla, bez ičega, šta ćeš“, priča jedan jedan meštanin.

„Pa kao u svim mestima u ovoj našoj državi koje ni nema“, dodaje drugi.

Ako nema države, državne kase itekako ima. U njoj je situacija, sudeći po trošenju, vrlo ružičasta.

Za radnike nema, ali za kupovinu telefona Epl ima

Iz sredstava opredeljenih tekućom budžetskom rezervom, izvršen je izdatak u iznosu od 96 hiljada dinara za nabavku mobilnog telefona marke Apple Iphone 6s, bojae „rose gold“. Za nabavljeni mobilni telefon nije izdat revers, tako da nema pouzdanih podataka gde, kada i kome je dat na upotrebu i korišćenje.

Kupovina ovog mobilnog telefona samo je kap u moru protivzakonitog trošenja novca građana Žablja. Opštinski funkcioneri su mimo propisa potrošili čak 161 milion dinara, od čega je najveći deo otišao na javne nabavke. U kafani su pojeli i popili više od pola miliona dinara, a protivzakonito su knjižena i službena putovanja, poput onog gde je sedmoro opštinara putovalo u Veronu. Državi za to nisu položili račune, ali ni javnosti.

U kabinetu predsednika opštine Čedomira Božića rekli su nam da on zbog unapred isplaniranih obaveza ne može da komentariše izveštaj državnog revizora. Na našu molbu da o tome porazgovaramo sa predsednicom službe za finansije, samo su nam kratko rekli da – ne mogu da nam obezbede sagovornika za tu temu.

Finansiraju sportske klubove, a privreda im stoji

U udruženju mladih u obližnjem Bečeju detaljno prate poslovanje susednih lokalnih samouprava. Kažu, opština Žabalj se po svemu ističe, jer samo hrpa papira koju pokazuju N1 ilustruje šta su sve lokalne vlasti finansirale iz budžetske rezerve. Od novosadskih teretana, preko iriških moto klubova, do fudbalske ekipe iz Leposavića – sve to su platili građani Žablja.

„Mi osnovano sumnjamo da to nije trošeno u skladu sa zakonom, zato što, pre svega – ako je nešto na taj način trošeno, moralo je da se radi kroz rebalanse kako bi se ti troškovi pokrili kroz sam budžet. Ova upotreba budžetske rezerve deluje otprilike kao – idete i potpisujete šta vam padne na pamet“, navodi Aleksandar Đekić iz Bečejskog udruženja mladih.

Šta se dešava kad državni revizor utvrdi da je lokalna samouprava nezakonito trošila novac?

U slučaju ovog dela Bačke – ništa.

Prekršajni sud u Bečeju, koji je nadležan za i opštine Žabalj, Temerin i Srbobran, u poslednje tri godine nije pokrenuo niti jedan postupak za prekršaje iz oblasti javnih nabavki. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.