Vesti iz zemlje

18.07.2015. 10:22

N1

Autor: Nova Ekonomija

DRI: Srbija ne zna kolikom tačno imovinom raspolaže

Republika Srbija nema tačne podatke o broju i vrednosti nepokretne imovine u njenom vlasništvu, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI).
U toj instituciji kažu da evidencija ne postoji zbog nepostupanja nadležnih organa i korisnika i manjkavosti propisa, pa i država propušta priliku da uveća prihode od raspolaganja nepokretnostima.
U evidenciji Republičke direkcije za imovinu uneto je ukupno 551.946 jedinica, što, kako je rekao predsednik DRI Radoslav Sretenović, ne znači da je evidentirano toliko nepokretnosti, jer je utvrđeno da su neke nepokretnosti više puta evidentirane.
Ukupna površina popisanih nepokretnosti je oko sedam milijardi kvadratnih metara, a knjigovodstvena vrednost te imovine je 683 milijarde dinara.
Ta vrednost nepokretnosti u državnom vlasništvu je nerealna, jer je za svega 20 odsto tih nepokretnosti upisana revalorizovana vrednost, rekla je vrhovni državni revizor Svetlana Toma Anokić.
„Ti podaci nas dovode u situaciju da se pitate kako neko može da upravlja i raspolaže nekom imovinom, ako ne zna šta ima, a pogotovo kako da ostvari prihode, ako ne zna šta ima“, kaže ona.
„Republika Srbija propušta priliku da uveća prihoda od raspolaganja nepokretnostima zbog toga što korisnici ne primenjuju tržišne cene prilikom raspolaganja nepokretnostima, korisnici ne primenjuju određene mere za naplatu potraživanja po osnovu izdavanja prostora u zaku“, kaže Sretenović.
Korisnici nepokretnosti, kako dodaje, ne obaveštavaju Direkciju za imovinu ni o slobodnom prostoru.
Sretenović je rekao da je neophodno da vlada naloži popis nepokretnosti kojim bi trebalo da se utvrdi sa koliko imovine država zaista raspolaže
Zgrada u kojoj se nalaze brojna ministarstva u Nemanjinoj ulici u Beogradu, dobro ilustruje zbog čega se više od 550 hiljada upisanih jedinica ne može tretirati kao isto toliko nekretnina. Naime, iako je u pitanju očigledno jedna celina, ova zgrada se u bazi podataka vodi kroz više od 30 jedinica.
Prema podacima Uprave za trezor u peridou od 1. januara do 31. decembra 2013. godine država je prihodovala oko šest milijardi dinara po osnovu davanja u zakup ili korišćenja državnih nepokrentnosti. Revizori kažu da ne mogu da procene koliko država gubi, ali da je cena nedomaćinskog rukovođenja velika.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Dva meseca krize i vi kukate.A de su vam zalihe novca koje ste sve vreme zaradjivali i bogatili se a tako i dizali jedan za drugim hotele??? Meni u firmi bude post po 7-8meseci da nemogu ništa prodati…pa sam trebao da kukam državo pomagaj…a od iste države za 15 godina rada nikada jedan dinar nisam dobio pomoći nikakve….i netreba mi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.