Vesti iz zemlje

06.03.2024. 15:40

DRI

Autor: Nova ekonomija

DRI zahteva razrešenje direktora Zavoda za izgradnju grada Beograda

papiri Pixabay

Državna revizorska institucija (DRI) uputila je Skupštini garada Beograda zahtev za razrešenje vršioca dužnosti direktora Zavoda za izgradnju grada Beograda Radomana Spalevića. Kako je saopšteno, ona je Skupštinu grada obavestila o „teškom kršenju obaveze dobrog poslovanja“.

Naime, DRI je sprovela reviziju finansijskih izveštaja Zavoda za izgradnju grada Beograda za 2021. godinu, a u postupku revizije su utvrđene određene nepravilnosti, koje je Zavod bio u obavezi da ispravi i o tome obavesti DRI.

Zavod je nakon toga, kako je navela DRI, dostavio Odazivni izveštaj o merama koje je preduzeo, ali u njemu nisu bili dostavljeni dokazi o otklanjanju nepravilnosti.

U postupku revizije odazivnog izveštaja Zavoda za izgradnju grada Beograda, DRI je utvrdila da Zavod za izgradnju grada Beograda „teško krši obavezu dobrog poslovanja jer nije otklonio materijalno značajne nepravilnosti koje je Državna revizorska institucija otkrila“.

Naime, u poslovnim knjigama, Zavod je naveo veća potraživanja od Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u iznosu od 146,4 miliona dinara i istovremeno naveo manje obaveze u iznosu od 455,9 miliona dinara, u odnosu na vrednosti pozicija u poslovnim knjigama.

„Zavod je iskazao potraživanja po osnovu poreza na prenos apsolutnih prava u iznosu većem od 19,8 miliona dinara i obaveze po istom osnovu u iznosu manjem od 42,3 miliona dinara, u odnosu na vrednosti pozicija u evidencijama Poreske uprave“, naveo je DRI.

Takođe, kako je navedeno, nije otklonjena značajna nepravilnost koja se odnosi na to da Zavod na kraju izveštajnog perioda nije ocenio da li je umanjena vrednost zaliha nedovršene proizvodnje i gotovih proizvoda koje iskazuje u poslovnim knjigama u iznosu od 108,3 miliona dinara i koji potiču iz ranijih godina.

„Napominjemo da, prema Bilansu uspeha Zavoda za izgradnju grada Beograda za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine, koji je razmatran u okviru revizije odazivnog izveštaja, ukupni prihodi Zavoda iznose 71,1 milona dinara“, navodi se u saopštenju.

DRI: Počela revizija 107 korisnika javnih sredstava

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.