Srbija

20.04.2022. 14:10

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Država da zakonima podrži inovativno i visokotehnološko preduzetništvo

Foto: NALED

Srbija

20.04.2022. 14:10

Zakonsko uređenje upotrebe veštačke inteligencije, uvođenje industrijskih doktorata u obrazovni sistem, regulisanje korišćenja električnih trotineta, bicikala i drugih sličnih vozila, deo su reformskih preporuka koje je NALED danas predstavio resornim institucijama u prvoj Sivoj knjizi inovacija, kreiranoj u cilju unapređenja uslova poslovanja za inovativno i visokotehnološko preduzetništvo, navodi se u saopštenju.

U prvom izdanju našlo se ukupno 60 preporuka, od čega je 50 usmereno na unapređenje saradnje nauke i privrede, kreiranje stimulativne poreske politike ka startapima, mikro, malim i većim inovativnim biznisima, modernizaciju radnog zakonodavstva za digitalne preduzetnike. Kao i razvoj infrastrukture za inovacije i pristup povoljnom finansiranju, saopštio je NALED.

Specijalizovana publikacija pripremljena je u okviru StarTech-a, programa za podršku digitalnoj transformaciji ekonomije Srbije, koji sprovodi NALED, a finansira kompanija Philip Morris.

Siva knjiga resornim institucijama nudi jasne smernice i predloge rešenja za svaku od prepreka na koje nailaze inovatori, a u dodatnih 10 preporuka ponuđene su i ideje za nove poreske olakšice i subvencije  poput poreskih kredita za inovacije ili podsticaja za električna vozila.

Najveći izazov stavljen je pred Ministarstvo finansija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u čijoj je nadležnosti rešavanje više od polovine predloga.

„Dvanaest preporuka odnosno svaka peta u nadležnosti je Ministarstva prosvete i za nas su posebno značajne preporuke za unapređenje saradnje nauke i privrede kako bismo popravili poziciju Srbije na svetskim listama konkurentnosti, a posebno Globalnom indeksu inovativnosti gde u domenu saradnje univerziteta i privrede beležimo ocenu 39,6 od 100. Svega tri odsto preduzeća u Srbiji razvilo je inovaciju u saradnji sa akademskom zajednicom dok je u najrazvijenijim državama saradnja nauke i privrede nezaobilazni faktor uspeha“, rekao je Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Sugestije za izradu preporuka prikupljene su iz prve ruke – od inovatora, istraživača, privrede, institucija i akademske zajednice, a značajan doprinos dale su i partnerske organizacije: Centar za motorna vozila AMSS-a, Nacionalna asocijacija autonomnih i električnih vozila, Inicijativa Digitalna Srbija, Advokatska kancelarija Žunić, Asocijacija industrije video igara Srbije, PricewaterhouseCoopers i Naučno-tehnološki park Beograd, navodi se u saopštenju.

„Saradnja na izradi Sive knjige inovacija pokazala nam je potencijal kojim raspolažemo. Imamo neverovatne resurse koji se nalaze među 12.000 istraživača, više od 70 instituta, 22 centra izuzetnih vrednosti i 123 univerziteta i fakulteta. Ipak, sa ulaganjima u istraživanja i razvoj od 0,89 odsto BDP-a, sa tek 50 patenata na milion stanovnika naspram 230 koliko je prosek EU, sa manje od dva odsto istraživača zaposlenih u privredi naspram 46 odsto u Evropi, svesni smo da je pred Srbijom dug put, ali i da moramo da preskačemo nekoliko stepenika u trci za najboljima“, istakao je Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu u kompaniji PMI.

IVAN KADIĆ I ALEKSA VUČKOVIĆ (AI SOFTWARE): KAKO HVATAMO „FAKE“ ROBU 

Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u, ukazao je da se među prioritetnim preporukama, između ostalih, nalaze i predlozi za omogućavanje finansiranja startapova od nebankarskih mikrofinansijskih institucija i ukidanje kažnjavanja startapova zbog kašnjenja uplate jedne rate kredita, ubrzanje postupka registrovanja žiga.

On je podsetio da je u okviru programa StarTech vrednog pet miliona dolara, otvoren drugi godišnji konkurs za dodelu bespovratnih sredstava. Do 18. maja na sajtu www.startech.org.rs moguće je aplicirati za grantove od 15.000 do 100.000 dolara, za razvoj inovativnog proizvoda i usluge i digitalnu transformaciju poslovanja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.