Vesti iz zemlje

17.01.2024. 13:07

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Država i ove godine dotira kupovinu barem 400 seoskih kuća

Foto: Nova ekonomija

Dodela bespovratnog novca za kupovinu seoske kuće nastavlja se i ove godine, za koji je izdvojeno 500 miliona dinara (nešto više od 4,2 miliona evra).

Ministarstvo za brigu o selu dodeljuje bespovratna sredstva za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, čija procenjena tržišna vrednost nepokretnosti ne može biti veća od 1,2 miliona dinara (10.235 evra), koliko iznosi i maksimalni iznos bespovratnih sredstava.

S obzirom na ukupno izdvojena sredstva i na maksimalnu vrednost investicije, država računa da će na ovaj način subvencionisati barem 410 budućih seoskih domaćinstava.

U Uredbi se navodi da za kupovinu kuće na selu mogu da konkurišu punoletni državljani Srbije koji nemaju navršenih 45 godina života i pripadaju sledećim kategorijama: pojedinac, samohrani roditelj, bračni par, vanbračni partneri.

Podnosioci prijave za bespovratna sredstva konkurišu zajedno sa lokalnom samoupravom, na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom.

Nakon toga, lokalna samouprava izjavom potvrđuje da su podaci tačni i da su ispunjeni uslovi.

Tržišnu vrednost seoske kuće sa okućnicom utvrđuje lokalna samoupraa samostalno ili u saradnji sa nadležnim poreskim organom ili angažovanjem licenciranih procenitelja o trošku lokalne samouprave, navodi se u Uredbi koja je objavljena u Službenom glasniku 12. januara.

Komisija za ocenu i kontrolu realizacije projekta ocenjuje da li su uslovi isunjeni na javnom konkursu. Na osnovu predloga odluke Komisije, konačnu odluku o dodeli bespovratnih sredstava donosi ministar rešenjem.

Ministarstvo za brigu o selu će nakon stupanja na snagu ove uredbe raspisati javni konkurs. Javni konkurs će biti objavljen u najmanje jednom dnevnom listu koji ima pokrivenost na celoj teritoriji Srbije, kao i na internet stranici Ministarstva.

Rok za podnošenje prijave počinje od narednog dana od dana objavljivanja javnog konkursa dok se ne potroši novac iz budžeta predviđen za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2024. godine.

Bespovratna sredstva će se dodeljivati po redosledu podnetih prijava – dok se ne potroši novac iz budžeta predviđen za ovu namenu, a najkasnije do 30. novembra 2024. godine, navodi se u Uredbi.

Opšti cilj Programa je smanjenje migratornih kretanja stanovništva koja dovode do depopulacije u ruralnim područjima Srbije, motivisanje seoskog stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se vrate na selo, rešavanjem stambenog pitanja, piše u Uredbi.

Od februara novi krug dodele seoskih kuća

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.