Vesti iz zemlje

26.06.2023. 11:22

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Država izdvaja 500 miliona dinara za obnovu kuća nakon poplava

Foto: Pixabay

Poplava, ilustracija

Vlada Srbije donela je Uredbu kojom se definiše Državni program pomoći i obnove štete nastale od poplava u maju i junu 2023. godine, za koji je izdvojila 500 miliona dinara.

Na osnovu izveštaja nadležnih u lokalnim samoupravama procenjuje se da je oštećeno oko 1.600 porodičnih stambenih objekata u vlasništvu građana, koji su razvrstani u pet kategorija u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda.

Mera koja se utvrđuje ovim programom, kako je objavljeno u Službenom glasniku, jeste davanje bespovratnih novčanih sredstava u cilju obnove:

  • za prvu kategoriju oštećenja  – 200.000 dinara;
  • za drugu kategoriju oštećenja – 300.000 dinara;
  • za treću kategoriju oštećenja – 400.000 dinara;
  • za četvrtu kategoriju oštećenja – 500.000 dinara;
  • za petu kategoriju oštećenja – 800.000 dinara
Državni program pomoći odnosi se na oštećene porodične stambene objekte, koji su kategorisani u objekte od prve do pete kategorije u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda („Službeni list SFRJ”, broj 27/87).

Izvor finansiranja

Prema proceni, kako piše u Uredbi objavljenoj u Službenom glasniku, novac za sprovođenje ove uredbe u iznosu od 500 miliona dinara obezbediće se po osnovu Zajma za razvojne politike u oblasti upravljanja rizicima od elementarnih nepogoda sa opcijom odloženog povlačenja sredstava.

Opštine i gradovi, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana proglašenja prestanka elementarne nepogode, pozivaju građane da prijave nastalu štetu u roku koji ne može biti kraći od 15 dana ni duži od 60 dana od dana objavljivanja poziva, piše u Uredbi.

Lokalne samouprave će morati da osnuju potreban broj komisija koje će proceniti štete nastale nakon elementarne nepogode na porodičnim stambenim objektima, u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda.

Ministarstvo za javna ulaganja će raditi verifikaciju procene štete, koju su procenile komisije lokalne samouprave, u skladu sa Zakonom.

Vanredno stanje u 37 opština zbog poplava, u Mionici uništeni lokalni putevi

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.