Srbija

09.07.2024. 15:14

Autor: Aleksandra Nenadović

Država otplaćuje stotine miliona evra umesto Srbijagasa

Srbija

09.07.2024. 15:14

U poslednjem izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) srpski predstavnici u pregovorima sa ovim zajmodavcem naveli su da će otplatiti dva kredita i skladištenje gasa u Mađarskoj umesto Srbijagasa. Novac će biti izdvojen iz budžeta Srbije, a razlog su „izuzetno visoki troškovi gasa nabavljenog za mađarsko skladište tokom energetske krize“.

„To je uključuje revalorizaciju gasa u skladištu u Mađarskoj korišćenjem tržišnih cena od 1. maja 2024. i kompenzaciju Srbijagasa smanjenjem zaostalih obaveze prema Republici Srbiji za 275 miliona evra. Otplatićemo i dva kredita Srbijagasa sa državnom garancijom 2024. (110,5 miliona evra) i 2025. godine (106,3 miliona evra) koji su ugovoreni tokom energetske krize za rešavanje hitnih potreba za likvidnošću u vezi sa velikim razlikama između uvoznih i domaćih cena gasa,“ navodi se u izveštaju.

S ozbzirom da se izveštaj i najviše bavi upravo poslovanjem državnih preduzeća, srpska strana je navela i da će za restrukturianje EPS-a biti potrebno „dosta vremena“, a reklo bi se i da se situacija u Srbijagasu prolongira.

Sudeći prema izveštaju MMF-a, EPS je unapredio poslovanje kada su cene povećane za korisnike, tako da će i cena gasa biti na razmatranju.

„S obzirom na značajno smanjenje cena gasa za privredni sektor posle 1. maja, uradićemo analizu da bismo sagledali adekvatnost marže (trenutno postavljene u proseku na 5 odsto) koja se nalazi u metodologiji određivanja cena Srbijagasa i procenićemo da li postoji mesta za povećanje da bi se prilagodile preko potrebne investicije u narednim godinama“, stoji u izveštaju sa napomenom da treba da stupi snagu 1. avgusta ove godine.

Vlada Srbije je prestala da subvencioniše cene gasa 1. maja ove godine i kompanija je krenula da formira cene prema tržištu.

Kako tvrde iz srpskih vlasti, planiraju i da razviju sistem koji bi pomogao u zaštiti potrošačkih cena od prekomerne kratkoročne volatilnosti na tržištima gasa „kako bismo održali snažnu međunarodnu privlačnost Srbije kao investicione destinacije“.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.