Srbija

23.06.2023. 10:07

Autor: Katarina Baletić

Država sprema teren da za direktora policije dovede kadar iz BIA

BCBP okrugli sto Foto: Nova ekonomija

Srbija

23.06.2023. 10:07

Srpska policija već godinu i po dana nema direktora, koji bi morao da bude garant profesionalnog postupanja i integriteta, upozorio istaživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek na okruglom stolu „Kako osloboditi zarobljenu državu?“. On dodaje i da mu se čini da država sprema izmene zakona kako bi na to mesto mogla da postavi kadar van policije.

„Kako mi razumemo proces rasprave o Zakonu o unutrašnjim poslovima, trenutno se pripremaju izmene zakona tako da može da se dovede neko van policije za novog direktora policije. Čuli smo već ime te osobe, i ta osoba će doći iz BIA“, kazao je Elek.

Uloga direktora je da zaštiti policiju od političkog uticaja koji najčešće dolazi od strane ministra unutrašnjih poslova, dodao je predstavnik BCBP-a.

„Operativna autonomija policija znači oslobađanje od političkog uticaja, a to je rak rana srpske policije“, rekao je Elek.

On dodaje i da je neophodno da se rad policije depolitizuje, i to tako što bi se jasno razgraničilo šta radi Ministarstvo unutrašnjih poslova, a šta radi policija.

„To je dosta nejasno kod nas, a ne bi trebalo da bude. Ministarstvo bi trebalo da se bavi pitanjima javne politike unutrašnjih poslova, da donosi strateške pravce, brinu se za to policijaci imaju uniforme, da plata stiže redovno, da imaju bolje uslove rada. Operativnim policijskim poslom mora da se bavi Direkcija policije“, smatra Elek.

On dodaje da istraživanja javnog mnjenja godinama unazad pokazuju da tri četvrtine građana ne vidi policiju kao da radi u njihovom interesu – već u interesu politike i rukovodilaca.

Predlozi za uređenje sektora odbrane i bezbednosti

BCBP je na okruglom stolu predstavio niz predloga kojima bi moglo da se doprinese „odrobljavanju“ države, odnosno omogućavanja bezbednosnim institucijama i spoljnoj politici da rade u službi građana.

Kada je u pitanju sektor odbrane i vojse, neophodno je usvojiti novo zakonodavstvo koje definiše koliko zvaničnika u Ministarstvu odbrane mogu da budu politički postavljenici, dok drugi bi drugi zvaničnici morali da budu profesionalci u vojnim pitanjima i odbrambenoj politici, predlaže BCBP.

Predlaže se i uvođenje novog nadzornog tela koje bi bilo zaduženo za sektor odbrane, a koje ne bi bilo u nadležnosti resornog ministarstva, već bi bilo birano u Narodnoj skupštini.

Traži se poništavanje Odluke o određivanju stepena tajnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, kao i eliminisanje sporne odredbe uvedene izmenama Zakona o odbrani iz 2018. godine.

U okviru preporuka za uređenje Bezbedsno-obaveštajne službe, predlaže se da se jedinstvenim propisom uredi bezbednosno-obaveštajni sistem Srbije.

To je moguće uraditi uvođenjem novih stalnih članova Saveta za nacionalnu bezbednost: predsednika Narodne skupštine, ministra spoljnih poslova i direktora policije.

Savet bi jednom godišnje trebalo da dostavlja izveštaj o svom radu Narodnoj skupštini, a na zahtev i češće.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.