Srbija

14.07.2021. 12:04

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Država uzima kredit za modernizaciju kragujevačke toplane

Evropska banka za obnovu i razvoj je Srbiji odbrila zajam od 18 miliona evra za projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu, navodi se u predlogu Zakona o potvđivanju ugovora u zajmu.Projekat uključuje modernizaciju gradskog sistema daljinskog gr...

Foto: Nova ekonomija

Srbija

14.07.2021. 12:04

Evropska banka za obnovu i razvoj je Srbiji odbrila zajam od 18 miliona evra za projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu, navodi se u predlogu Zakona o potvđivanju ugovora u zajmu.

Projekat uključuje modernizaciju gradskog sistema daljinskog grejanja i zamenu postojećeg postrojenja na ugalj novim sistemom na bazi prirodnog gasa. To će omogućiti potpuno ukidanje uglja iz gradskog daljinskog grejanja, navodi se u predlogu Zakona.

Trebalo bi da projekat značajno smanji ili eliminiše emisije sumpornih oksida i čvrstih čestica, smanji emisiju ugljen-dioksida i značajno poboljša energetsku efikasnost sistema.

LETNJE PRIPREME ZA ZIMU: KOLIKO KOŠTA INSTALACIJA GREJANJA NA GAS?

Zajam će biti isplaćen u dve tranše – prve od 14 miliona evra i druge od 4 miliona evra.

Prvi deo koji će se finansirati iz prve tranše obuhvata rashodovanje starih kotlova na ugalj iz sistema daljinskog grejanja u gradu, ugradnju novih kotlova za toplu vodu na bazi prirodnog gasa, kao i nadzor nad radovima od strane nezavisnog inženjera. Prvi deo radova trebalo bi da bude zavšren do kraja 2023. godine.

Druga tranša pokriće troškove sanacije oglagališta pepela koja će se nalaziti na lokaciji preduzeća Energetika iz Kragujevca i angažovanje konsultanata koji će pomagati u nabavci i sprovođenju projekta i nadzoru nad građevinskim radovima.

Drugi deo, kao i druga tranša, su predmet dalje dubinske analize za koju se očekuje da bude završena do kraja 2021. godine. U meri u kojoj je to moguće, očekuje se da će drugi deo biti završen do kraja 2024. godine, navodi se u opisu projekta u okviru Zakona.

Na iznos kredita Srbiji će se obračuvati varijabilna kamatna stopa jednaka šestomesečnom EURIBOR-u uvećanom za fiksnu maržu od 1 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.