Vesti iz zemlje

05.09.2014. 14:25

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Država vojnim penzionerima duguje 20 milijardi dinara

Država vojnim penzionerima još nije isplatila dug nastao pogrešnim usklađivanjem penzija, za koje se oni bore više od šest godina.
Veterani su se pred Ustavnim i Upravnim sudom izborili za obeštećenje, ali još čekaju da Vlada Srbije pronađe način za isplatu duga koji iznosi približno 20 milijardi dinara.
U Udruženju vojnih penzionera kažu da pravog odgovora na pitanje kako će država rešiti ovaj problem još nema, iako su se pismom obratili premijeru, Fondu PIO i svim nadležnim ministarstvima. Trenutno je otvoreno i pitanje visine boda na koji će se odnositi osnovica uvećanja od 11 odsto. Vojni penzioneri smatraju da on vredi 9,4 dinara, dok postoji i stav da je jedan bod iznosi 9,02 dinara.
„Kada ovo pitanje bude rešeno sledi povećanje penzija, koje će tako uvećane biti i ubuduće isplaćivane“, kaže Ljubomir Draganjac, predsednik Udruženja vojnih penzionera. 
„Čekamo, međutim, još odluku Vlade o načinu rešavanja ovog pitanja. Očekujemo da isplata zakinutog dela penzije u periodu od prvog januara 2008. godine do početka isplate pune penzije obuhvati i pripadajuće kamate i sudske troškove“, dodaje on. 
Vojni penzioneri tvrde da već mesecima nailaze na zid ćutanja o načinu njihovog obeštećenja, iako su svi argumenti na njihovoj strani. Poslednji potez u borbi sa državom povukao je potpredsednik Narodne skupštine i član Udruženja vojnih penzionera Konstantin Arsenović, koji je poslaničkim pitanjem od Vlade zatražio plan rešavanja ovog pitanja. 
„Vojni penzioneri Srbije više od šest godina ne mogu da ostvare zakonom utvrđeno pravo o vanrednom usklađivanju penzija. To pravo im je u dva navrata priznato odlukama Ustavnog suda i presudom Upravnog suda Srbije, a potom je to pravo priznao rešenjem i Vrhovni kasacioni sud“, ističe Arsenović. 
Nepostupanjem po ovim odlukama i presudama nanosi se ogromna šteta i državi i vojnim penzionerima, jer se osnovni dug neprekidno uvećava kroz sudske, advokatske i troškove veštačenja. 
Jedno od mogućih rešenja stiglo je od Upravnog odbora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji je predložio Vladi da potraživanja vojnih penzionera pretvori u javni dug. Tako bi se izbegla blokada Fonda PIO, na kome nije krivica za propust načinjen 2008. godine. Jedan od scenarija načina obeštećenja vojnih penzionera, koji se nezvanično pominje, jeste isplata razlike na rate, u periodu do pet godina. 
Šteta merena milijardama nastala je u trenutku usklađivanja visine penzija, kada je veteranima država uskratila povećanje od 11 odsto. Oni su tada poveli pravosudnu i medijsku borbu za svoje čekove, koja do danas nije dobila svoj epilog. Udruženja vojnih penzionera procenjuju da je u trenutku kada su zakinuti, pravo na uvećani ček imalo i do 40.000 ljudi. Zbog ovog propusta pojedinačni dug države prema jednom bivšem oficiru i podoficiru trenutno je oko 300.000 dinara.
Za grešku u obračunu usklađivanja penzija 2008. godine verovatno niko neće odgovarati. Za ovaj propust je odgovorno Ministarstvo odbrane, pod čijom kapom je radio tadašnji Fond socijalnog osiguranja vojnih obveznika (SOVO), koji je prelaskom vojnih penzionera u civilni fond, prvog dana 2012. godine, prestao da postoji. Tadašnji ministar odbrane Prvoslav Davinić krivicu je prebacio na tadašnje ministarstvo finansija, koje je navodno odbilo da odobri novac za povećanje vojnih penzija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Zdravo,
    Ja sam gospođa Maria Heinze, privatni kreditni zajmodavac koji vam daje mogućnost za zajam za život. Trebate hitni zajam kako biste isplatili dugove i trebate zajam za povećanje svog posla? Jeste li odbili banke i druge financijske institucije? Trebate li zajam za konsolidaciju ili hipotekarni zajam? Nešto više? mi smo ovdje kako bismo uklonili sve vaše financijske probleme. Mi posuđujemo novac ljudima kojima je potrebna financijska pomoć, i onima koji trebaju novac da plati račune i ulažu u posao. naša kamatna stopa iznosi 2%, a želim koristiti ovaj medij kako bismo vas obavijestili da možemo pružiti pouzdanu i korisnu pomoć te ćemo Vam biti spremni ponuditi zajam. Zato nas kontaktirajte putem e-maila na:
    mariaheinze@marquezfinanceltd.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.