Vesti iz zemlje

14.02.2016. 14:47

Blic

Autor: Nova Ekonomija

Državni otkazi: Otpuštali sirotinju, štitili parazite

Već prve kontrole smanjivanja broja zaposlenih u državnim organima pokazale su da su otkaze dobili socijalno ugroženi.

Među nepravilnostima primene Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnoj upravi uočena je i praksa da su otpušteni ljudi čije je radno mesto neophodno. Jedan od drastičnih primera je slučaj V. P, samohrane majke kojoj je uručeno rešenje o otkazu u Zavodu za sport i medicinu, gde je radila na javnim nabavkama.

„Na njenom slučaju ogledaju se propusti koji se događaju na nivou cele Srbije i koji se kose za zakonom i principima racionalizacije. Radno mesto V. P. neophodno je za funkcionisanje Zavoda, ona je socijalna kategorija, a otkaz joj je dodeljen bez valjanog obrazloženja“, kaže izvor iz Inspektorata za rad.

Iako su principi po kojima treba da se vrši racionalizacija jednostavni – ukidaju se radna mesta koja nisu potrebna za funkcionisanje i otpušta se višak zaposlenih na određenom radnom mestu – došlo je do grubih propusta. Tako su u direkcijama otkazi podeljeni građevinskim inspektorima i činovnicima na ključnim radnim mestima, poput pravnika ili u sektoru javnih nabavki, a zadržana su manje bitna radna mesta kao što su vozači i sekretarice.

Inspekcije su tek počele sa proverama i zasad nije poznat broj napravljenih grešaka.

„Ne zna se ni da li je posredi to da nije dobro urađena sistematizacija ili ima i zloupotreba, pa su otkaze dobili oni koji nisu nečiji rođaci ili nisu zaposleni po partijskoj liniji“, kaže sagovornik.

Ministarstvo za državnu upravu je opomenulo nadležne da neće dozvoliti ponavljanje grešaka iz ranijih pokušaja racionalizacije koje su više koštale državu nego što su donele ušteda.

U Ministarstvu za državnu upravu kažu da sprovode nadzor da li su pravilnici i odluke lokalnih samouprava u skladu sa Zakonom i principima racionalizacije.

„Zakonom se propisuje da racionalizacija mora da se sprovodi po principima i kriterijumima koji štite efikasnost i funkcionalnost sistema, ali i prava zaposlenih“, kažu u Ministarstvu na čijem čelu je Kori Udovički i potvrđuju da su uočene određene nepravilnosti i greške koje se neće tolerisati.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. A zašto imaju oči a nemaju ni nos ni usta. Da li se deci pa i odraslima poručuje da treba da ćute i da budu lepe. Vide ali bolje da ne govore. Lutke su simpatične i sama ideja je dobra ali definitivno treba razmisliti o poruci koju šalju i vaspitnom efektu u tom smislu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.