Vesti iz zemlje

22.07.2021. 12:09

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Državnu pomoć za noćne barove i klubove će dobiti 18 firmi

Pomoć od države dobiće sve ukupno 18 noćnih barova i noćnih klubova, odnosno toliko njih je ispunilo Uredbom propisane uslove. Ukupna pomoć noćnim barovim i klubovima iznosiće 36.097.799 dinara, a maksimalan iznos koji može da se do...

Nathan F./Ficklr

Pomoć od države koja je namenjena noćnim barovima i klubovima dobiće sve ukupno 18 privrednih subjekata, koliko je ispunilo uslove propisane Uredbom Vlade Srbije. Predsednik Udruženja noćnih barova i klubova, Miša Relić, za Novu ekonomiju navodi da je će time biti pokriveno oko 40 noćnih klubova. 

Ukupna pomoć noćnim barovim i klubovima iznosiće 36,1 miliona dinara, a maksimalan iznos koji može da se dodeli po privrednom subjektu je 36.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan stupanja na snagu Uredbe, naveli su iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za Novu ekonomiju.

Vlade Srbije je krajem maja donela uredbu o direktnoj i bespovratnoj pomoći barovima i noćnim klubovima koji su pogođeni korona-krizom.

U međuvremenu, tokom juna, Komisija za kontrolu državne pomoći obustaila je prvobitni predlog finansijske podrške noćnim barovima i klubovima, ocenivši da je predlog Vlade Srbije „selektivan“, da može dovesti do narušavanja konkurencije, kao i da je neophodno da se propiše ukupan iznos sredstava za tu namenu.

Iz Ministarstva navode da prema Zaključku Vlade visina sredstava koju ostvaruju noćni barovi i noćni klubovi, koji ispunjavaju uslove propisane Uredbom, iznosi šest odsto od godišnjeg prometa na koji se plaća porez na dodatu vrednost, za period od 1. aprila 2019. do 31. marta 2020. godine. 

„Prema dostavljenom spisku od strane Poreske uprave, 18 privrednih subjekata ispunjava Uredbom propisane uslove“, navode iz Ministarstva. 

Isplatu pomoći Ministarstvo očekuje naredne nedelje od 26. do 30. jula. 

Relić: Dugove nećemo moći da platimo novcem od ove pomoći, ali je i ona „veliki uspeh“

Predsednik Udruženja noćnih barova i klubova Miša Relić je rekao je za Novu ekonomiju da su na svim sastancima u Vladi Srbije, pričali isključivo o 12 odsto od godišnjeg prometa iz referentnog perioda od 1. aprila 2019. do 31. marta 2020. godine, osim u slučaju ukoliko previše firmi prođe kriterijume i preoptereti budžet. 

Na kraju, kriterijume je prošlo samo 18 firmi, dakle oko 40 noćnih klubova, ali nam je ponuđeno samo tri odsto (odgovarajućeg prometa). To je za nas bilo zaista neprihvatljivo jer su naši dugovi prema državi kudikamo veći od takve ponuđene pomoći, pa smo na sastanku u ministarstvu finansija tražili da pomoć bude devet odsto. Na kraju je poslednja ponuda bila tih šest odsto i ta ponuda je prihvaćena. Zahvalni smo i na njoj jer će nam taj novac kupiti neko vreme da probamo da se konsolidujemo“, naveo je Relić. 

Relić za naš portal dodaje da ne poseduje informacije o tome koliko je ukupno noćnih barova i klubova podnelo zahtev za pomoć jer je aplikacija Poreske uprave za prijavu tako napravljena da ukoliko ne zadovoljavate postavljene kriterijume jednostavno ne možete da se prijavite. 

Poreska uprava do objavljivanja teksta nije odgovorila na pitanje Nove ekonomije koliko je preduzeća podnelo zahtev za pomoć. 

Relić navodi da dugove prema državi koji su se nakupili za vreme zabrane poslovanja neće moći da plate novcem od ove pomoći. 

„S druge strane, s obzirom da ne postojimo u sistemu, nemamo zasebnu šifru poslovanja, svestan sam da je ovo u samom startu bila nemoguća misija i da je i ova izborena pomoć veliki uspeh“, naveo je on.

Na pitanje dokle je stigao proces u dobijanju šifre ‘noćni barovi i klubovi’ u cilju diferencijacije ugostiteljskih objekata, Relić se nada rešenju pre novembra. 

„Ministar finansija Siniša Mali je obećao na poslednjem sastanku da će se lično zauzeti da se to reši, pa nam ostaje da ga držimo za reč. Mi ćemo svakako dati naš predlog diferencijacije na kojem radimo i nadamo se rešenju pre novembra kako nam se ovako nešto nikad više ne bi dogodilo“, rekao je on. 

Komisija odložila dodelu državne pomoći za noćne klubove i barove

Kriterijumi po kojima se odlučivalo o tome da li se privredni subjekt može kvalifikovati za pomoć je da ima međugodišnji pad prometa od 70 odsto ili više tokom perioda od 1. aprila 2020. do 31. marta 2021. u odnosu na iperiod, kao i da je u pitanju privredni subjekt koji je u referentnom periodu do izbijasnja korona-krize imao radno vreme najranije od 17 časova i obavezno posle 02.00. 

Takođe za pomoć su se mogli prijaviti samo privredni subjekti sa šifrom poslovanja 5630 ili 5610 i firme koje su obveznici PDV-a.

Zahteve su, sa potrebnom dokumentacijom privredni subjekti podnosili preko portala ePorezi, Poreskoj upravi, radi provere ispunjenosti uslova, a nakon sprovedenog postupka provere po svakom privrednom subjektu PU je sačinila Spisak privrednih subjekata koji ispunjavaju uslove iz navedene Uredbe i dostavila ga Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Upravi za trezor. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.