Vesti iz zemlje

15.01.2024. 15:23

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Dualno obrazovanje: Poslodavcima produžen rok za prijavu

Foto: Pixabay

Privredna komora Srbije produžila je rok za prijavu poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja za narednu školsku godinu do 31. januara, zbog velikog interesovanja privrede. 

Za školsku 2024/2025. godinu za dualni model obrazovanja prijavilo se čak 30 odsto novih kompanija, koje do sada nisu bile uključene u realizaciju ovog modela obrazovanja, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

„Kroz kampanju animiranja poslodavaca predstavnici PKS realizovali su veliki broj individualnih sastanaka sa zainteresovanim poslodavcima, kao i nekoliko informativnih sesija u više gradova na teritoriji Srbije, što je rezultiralo time da su do danas podnete čak 404 izjave o spremnosti. Privrednici su naveli da postoji potreba za gotovo 2.000 učenika koji bi se školovali po dualnom modelu obrazovanja“, kaže Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije, saopštila je Komora.

Kao i prethodnih godina, sada već tradicionalno, privreda pokazuje najveće interesovanje za kadrovima iz oblasti mašinstva, trgovine, turizma i ugostiteljstva i elektrotehnike, navodi se u saopštenju.

„Prema dosadašnjim podacima u vezi sa brojem učenika za koje su poslodavci podneli izjave, čak 35 odsto od ukupnog broja učenika se traži za obrazovne profile iz oblasti mašinstva i obrade metala“, ističe Mirjana Kovačević.

Kompanija, kako ona navodi, uključivanjem u dualni model obrazovanja ima mogućnosti da stekne kvalifikovan i obučen kadar u skladu sa potrebama kompanije, spreman da se odmah po završetku školovanja uključi u radni proces. Na ovaj način poslodavac u velikoj meri smanjuje troškove za obučavanje radne snage, što se izdvaja kao jedan od benefita.

Učenici u dualnom obrazovanju u zavisnosti od obrazovnog profila provode određeni broj dana u kompaniji, čime se kod njih razvija osećaj pripadnosti, usvaja se poslovna klima i jača poverenje između učenika i poslodavca, što naknadno vodi ka saradnji na obostrano zadovoljstvo.

„Vlada Srbije je pre nekoliko dana donela Uredbu o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju kojom se, između ostalog, predviđa i dodela sredstava za subvencionisanje dela naknade za učenje“, dodaje Kovačevićeva.

U ponudi za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja za školsku 2024/2025. godinu nalazi se i 10 novih obrazovnih profila: tehničar računara, tehničar za administriranje računarskih mreža, vozač motornih vozila, elektrotehničar za elektroniku na vozilima, tehničar elektronike i automatike.

Takođe, kozmetički tehničar, poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, polagač obloga, dekorater zidnih površina i mehaničar grejne i rashladne tehnike, navodi se u saopštenju PKS.

Vlada Srbije donela je nedavno Uredbu o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju, kako je ranije pisala Nova ekonomija, kojom se predviđa da poslodavci mogu da dobiju subvenciju u iznosu od 50 odsto iznosa neto minimalne naknade za učenje kroz rad koju plaćaju učenicima upisanim na dualne obrazovne profile na kojima se školuju za deficitarna zanimanja.

Doneta uredba o dualnom obrazovanju, poslodavcima subvencije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.