Srbija

09.07.2024. 11:01

Autor: Nova ekonomija

EBRD kreditira Banku Inteza sa 72 miliona evra za preduzeća u Srbiji

Srbija

09.07.2024. 11:01

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je sa Bankom Inteza (Banca Intesa) Beograd finansijski paket od 72 miliona evra koji ima za cilj da podstakne konkurentnost i trgovinski potencijal preduzeća u Srbiji, kao i da poboljša zelenu tranziciju zemlje i promoviše finansijsku inkluziju, saopštila je evropska banka.

Paket uključuje tri sredstva finansiranja: novi okvir za podelu rizika; zajam u okviru programa SME Go Green koji sufinansira Evropska unija; i stariji zajam u okviru programa Žene u biznisu Zapadnog Balkana.

EBRD će prvi put u Srbiji preko Banke Inteza koristi novi okvir za podelu rizika do 50 miliona evra. Okvir je osmišljen tako da omogući EBRD-u da deli izloženost partnerskih banaka lokalnim velikim ili malim i srednjim preduzećima (MSP) kroz učešće u riziku bez pokrića. EBRD će garantovati do 65 odsto svakog pojedinačnog pod-zajma koji Banca Inteza obezbedi svojim kvalifikovanim klijentima. Obaveza Banke prema sporazumu mogla bi dostići do 50 miliona evra, stoji u saopštenju.

U okviru programa SME Go Green potpisan kredit od 15 miliona evra biće iskorišćen za davanje podzajmova kvalifikovanim MSP u Srbiji. Oni će zatim koristiti sredstva za ulaganja u prakse održivosti; usvojiti međunarodno priznate standarde kvaliteta; povećati investicije u zelenu ekonomiju (naročito u „zelene” lance snabdevanja agrobiznisa); i pravičniji pristup finansiranju klimatskih promena i drugim finansijama za mala i srednja preduzeća koja vode žene. Banka Intesa će imati za cilj da isporuči 70 odsto prihoda projektima koji ispunjavaju uslove u okviru inicijative za tranziciju zelene ekonomije, navode iz EBRD.

Stariji zajam u iznosu do sedam miliona evra namenjen je kvalifikovanim MSP koje vode žene u skladu sa kriterijumima druge faze programa Žene u biznisu Zapadnog Balkana. Ovo je sedmi uzastopni kredit Banca Intesa u okviru ovog programa nakon uspeha prethodnih objekata. Zajam će doprineti ekonomskoj inkluziji žena tako što će MSP-ima koje vode žene pomoći da pristupe finansijskim i poslovnim savetodavnim uslugama.

Banka Inteza, članica Intesa Sanpaolo grupe, dugogodišnji je partner EBRD. Vodeća je banka u Srbiji po ukupnoj aktivi, kapitalu i depozitima klijenata.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji i uložio je više od devet milijardi evra kroz 355 projekata, od kojih je većina podržala privatni sektor.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.