Vesti iz zemlje

19.03.2014. 12:36

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

EBRD predstavila rezultate dvogodišnje podrške ženama u biznisu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je danas rezultate Program podrške ženskom predužetništvu u Srbiji.

Podrška ženskom preduzetništvu je jedan od najvažnijih zadataka Evropske banke za obnovu i razvoj i ta institucija je u prethodnom periodu razvila konkretne programe kojima pomaže preduzetničke inicijative žena. 

– Žensko preduzetništvo može da bude značajan katalizator za ekonomski razvoj, ali je u Srbiji stopa učešća žena u biznisu i dalje niža nego u razvijenim ekonomijama. Prvi program EBRD namenjen ženama u biznisu, koji je kombinacija znanja i veština i subvencionisanih projekata, pomogao je preko 200 preduzetnica kroz usluge poslovnog savetovanja i obuku – navedeno je u EBRD-u.

Program koji su finansirali Vlada Luksemburga, Fond Tajvan – EBRD saradnje i Specijalni akcionarski fond EBRD, pružio je preduzetnicama sveobuhvatnu podršku. Kurseve o preduzetničkim veštinama potrebnim za započinjanje sopstvenog biznisa i obuku o internet marketingu završilo je 135 žena u Srbiji. 

Tipovi usluga poslovnog savetovanja, za koje su preduzetnice u Srbiji dobile direktnu podršku kroz ovaj program, najčešće su bili marketing, unapređenje upravljanja kvalitetom, informaciono-komunikacione tehnologije i strateški razvoj. Program takođe sadrži i komponentu mentoringa, kroz koju je 15 žena iz Srbije podelilo svoja iskustva i izazove sa kojima se susreću u poslu sa ženama iz celog sveta, učestvujući kao mentorke ili kao učenice. 

 – Znamo da je rodna ravnopravnost važan činilac za stvaranje novih radnih mesta i deo procesa ekonomske tranzicije”, kaže Mateo Patrone, direktor EBRD Kancelarije u Srbiji. „Osposobljavanje žena da deluju kao ekonomski, društveni i politički činioci će pomoći Srbiji u ostvarivanju njenih punih ekonomskih potencijala. Od 2010. godine do danas, kroz naše projekte podržali smo preko 1600 preduzetnica uključujući i žene Zapadnog Balkana. Sledeće što planiramo je širenje podrške sve više ka dostupnosti finansijskim sredstvima. – rekla je Valerija dela Rosa, menadžerka EBRD Programa poslovnog savetovanja. 

EBRD podržava mala i srednja preduzeća obezbeđujući im finansijska sredstva uz znanja i veštine. EBRD tim za podršku malom biznisu pružio je savetodavnu podršku za preko 550 malih preduzeća u Srbiji, pomažući im da ostvare rast i da postanu održiva, i na taj način postanu pravi pokretači lokalnih privreda u kojima posluju, a zatim i regiona u kojima rade. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Dok je uživala u svom tom bogatstvu, ćutala je, kao pojma nema šta potpisuje, a sada kad su se razveli i kad nema više love, odjednom sve zna i sve hoće da kaže. Ja joj ništa ne verujem. Na stranu što je loš čovek. Ej, to ti je bio muž i otac je troje dece. Ćuti glupačo, sve i da je tačno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.