Vesti iz zemlje

25.02.2016. 10:05

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

EBRD: Zadovoljni smo projektima koje finansiramo u Srbiji

EBRD je zadovoljna kako projekti koje finansira u Srbiji napreduju, iako je za neke potrebno više vremena da budu završeni i implementirani, izjavio direktor Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Daniel Berg.

On je kazao da je u cilju ubrzanja realizacije pojedinih projekata važno da se radi sa kompanijama, da im se pomogne da se identifikuju prepreke, kako bi se obezbedila neophodna podrška.

„Iako je u fokusu javni sektor, jer su to veliki vidljivi projekti, važno je zapamtiti naše investicije u privatni sektor, gde imamo nekoliko zaista uspešnih priča – u bankarskom sektoru, telekomunikacijama, u agro industrijskom sektoru, kao i u savetničkim uslugama za mali biznis. Trebalo bi da slavimo ove uspehe koji su doneli nova radna mesta i rast državi“, rekao je on.

Upitan da li je i dalje problem što ima kredita koji je EBRD odobrila državi, a koji nisu povučeni, on je priznao da je EBRD ponekad razočarana što za neke odobrene kredite treba više vremena od očekivanog da budu povučeni, ali je i istakao da kad se to i učini, oni budu iskorišćeni vrlo efikasno.

„Povlačenje tih sredstava ne može ni da se očekuje preko noći. Srbija nije jedina zemlja u kojoj veliki, u tehničkom smislu, komplikovani krediti, mogu da potraju dok ne dođe do implementacije. Ponekad se izmeni i namena kredita nakon promena u politici ili zbog prirodnih katastrofa. Na primer, u putnoj i železničkoj infrastrukturi neke namenske investicije preusmerili smo u novi projekat koji je u krizi hitniji“, objasnio je Berg.

U drugim slučajevima, dodaje, primer promene politike je odvajanje Železnica Srbije na više firmi, što znači da moramo da restrukturiramo kredite prema novim zvaničnim klijentima, kojih sad ima nekoliko.

„Povremeno i otkazujemo kredite, ako njihova originalna svrha više nije potrebna“, objasnio je.

Berg je naveo da su projekti EBRD-a dizajnirani zajedno sa Vladom Srbije kako bi pružili podršku u najvažnijim oblastima, a ta banka nastoji da pomogne zemljama da ih koriste što efikasnije.

„Koristimo sredstva iz grantova da uputimo savetnike da rade u timovima koji se bave implementacijom projekata i nadgledaju nabavke aktivno i na ovaj način da osiguraju efikasnije korišćenje“, rekao je Berg.

On je podsetio da je ta banka investirala u 2015. godini 478 miliona evra u 25 projekata, a od kad posluje u Srbiji, uložila je više od četiri milijarde evra u oko 200 projekata, što je čini najvećim investitorom u Srbiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.