Vesti iz zemlje

26.06.2018. 12:07

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

EIF i Erste Grupa potpisali sporazum o finansiranju socijalnih preduzeća

Evropski investicioni fond (EIF) i Erste Grupa potpisali su sporazum vredan 50 miliona evra čiji je cilj finansiranje socijalnih preduzeća.

Predviđeno je finansiranje socijalnih preduzeća u Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj. 

Sporazum, potpisan u okviru Programa EU za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI), znači da banke članice Erste Grupe u navedenih sedam zemalja od sada mogu da odobravaju socijalnim preduzećima i neprofitnim organizacijama kredite po nižoj kamatnoj stopi i uz minimalne instrumente obezbeđenja tokom narednih pet godina. 

Kako se navodi u saopštenju austrijske bankarske grupacije, novi sporazum o garancijama, koji je omogućio Evropski fond za strateške investicije (EFSI) u okviru Investicionog plana za Evropu, predstavlja priliku za najmanje 500 socijalnih preduzeća i neprofitnih organizacija. 

Grupa će obezbediti finansiranje socijalnim preduzećima, sa akcentom na inovativnim, društveno orijentisanim organizacijama koje deluju u obrazovanju, zdravstvu i sektoru socijalnih usluga ili zapošljavaju marginalizovane ili osetljive grupe. 

U okviru programa socijalnog bankarstva „Korak po korak“, koji Erste banka u Srbiji realizuje od 2016. godine, do sada je u Srbiji podržan rast i razvoj 65 startap firmi i socijalnih preduzeća, a odobren je i prvi kredit neprofitnoj organizaciji koja će pomoću njega multiplikovati pozitivan uticaj na zajednicu i društvo u celini. 

Kroz program je plasirano 500.000 evra sredstava i stvorena su 72 radna mesta. Cilj programa je da pomogne razvoj startapa i socijalnog preduzetništva u sferama od značaja za razvoj lokalnih zajednica. 

Evropska komesarka za zapošljavanje, socijalna pitanja, veštine i mobilnost radne snage, Marijan Tisen, poručila je ovim povodom da je Evropska komisija potpuno posvećena promociji inkluzivnog preduzetništva, u cilju borbe protiv socijalnog i finansijskog isključivanja. 

„Zahvaljujući ovom sporazumu, socijalna preduzeća će dobiti podršku za započinjanje i razvoj poslovanja, čime će stvoriti nova radna mesta i inkluzivan rast“, rekla je ona. 

Garancijski program EaSI pokrenut je u junu 2015. godine i finansira ga Evropska komisija i njime upravlja Evropski investicioni fond. Socijalna preduzeća koja žele da se prijave za kredit u okviru EaSI mogu da se obrate ekspozituri Erste banke u jednoj od sedam zemalja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.