Srbija

12.07.2018. 14:51

FoNet

Autor: AIESEC zove

El Hačimi: Svaki čovek, u svakom delu sveta trpeće posledice trgovinskog rata

Srbija

12.07.2018. 14:51

Savetnik u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) Said El Hačimi izjavio je da je skoro na delu ozbiljan trgovinski rat koji se ne vodi samo između zemalja o kojima čujemo u vestima“ i istakao da će uticaj ovog sukoba biti veoma negativan za sve.

„Svaki građanin, svaki čovek, u svakoj ulici u svakom delu sveta biće obuhvaćen posledicama trgovinskog rata“, rekao je Hačimi na dvodnevnoj Parlamentarnoj konferenciji na visokom nivou STO i Parlamentarne skupštine Mediterana koja se održava u Skupštini Srbije.

On je ocenio da ovaj trgovinski rat dolazi u najgorem mogućem trenutku.

„Naši ekonomisti nam govore da trenutno ostvarujemo najsnažniji rast trgovine u proteklih šest godina. Na žalost, to se dešava u istom trenutku kada vidimo povećanje carina i trgovinski rat“, istakao je Hačimi.

On je rekao da su vremena teška i da se vide signali protekcionizma i povećanja carina što je rizik za globalni trgovinski sistem.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se jača multilateralni sistem trgovine zato što on daje prava i obaveze svim članovima STO, bez obzira da li je reč o velikim ili malim zemljama.

„Ako taj sistem nestane vraćamo se na zakon džungle“, istakao je on.

Pedro Roke: Jugoistočna Evropa od ključnog značaja u trgovini i ulaganjima

Predsednik Parlamentarne skupštine Mediterana Pedro Roke rekao je da je „region jugoistočne Evrope od ključnog značaja u trgovini i ulaganjima u regionu Mediterana“.

On je rekao da je Parlamentarna skupština Mediterana odlučila da se fokusira na trgovinu i ulaganja u ovom regionu.

Roke je rekao da region mora da se suoči sa izazovima koje predstavlja demografski razvoj, odnosno povećanje broja stanovnika za 20 miliona, navodeći da će tim ljudima biti potrebna hrana, obrazovanje, lekarska pomoć, posao, a trgovina će omogućiti da se sve ovo obezbedi.

„Održivi ekonomski razvoj je deo rešenja izazova koje predstavljaju terorizam, nasilje, ekstremizam i radikalizacija. Bitno je da se mladima ponudi perspektiva dobrog i dostojanstvenog života koji će moći da se suprotstavi terorizmu“, rekao je on.

Roke je istakao da se ovom konferencijom, koja je posvećena olakšavanju trgovine i investicijama na zapadnom Balkanu, konsoliduje saradnja između Parlamentarne skupštine Mediterana i STO i istakao da je to partnerstvo na obostranu korist.

Sem Fabrici: Mi u Evropi smo najveći trgovinski igrač na svetu

„Mi u Evropi smo najveći trgovinski igrač na svetu. Žalimo zbog postojanja ovih tenzija. Ostaćemo konstruktivni i posvećeni iznalaženju rešenja, ali ćemo svim sredstvima braniti sopstvene interese“, rekao je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici povodom „pomenute tenzije u trgovini“.

On je rekao da EU deli želju za diskutovanjem i nalaženjem načina za unapređenje trgovine u regionu Mediterana i istakao da je trgovina pokretač prosperiteta.

Fabrici je rekao da EU želi da pomogne ovom regionu da ostvari bolju i veću ulogu na globalnom nivou unutar STO.

„Promovisanje trgovine i odbrana prednosti koje nosi slobodna trgovina je jedno od najvećih dostignuća STO u proteklih nekoliko decenija. Smanjivanje svih carinskih i necarinskih barijera dovelo je do veće trgovinske razmene, više inovacija, većeg obima konkurencije i smanjenja cena za krajnje korisnike“, rekao je Fabrici.

On je istakao da je najbitnije to što je trgovina dovela do rasta i otvaranja novih radnih mesta.

STO je glavni igrač u ovoj oblasti, rekao je Fabrici i istakao da je EU podržava, kao i da podstiče vlast u Srbiji da nastavi proces pridruživanja ovoj organizaciji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.