Vesti iz zemlje

15.08.2023. 14:11

Portal javnih nabavki, EPS

Autor: Katarina Pantelić

EPS gradi solarnu elektranu snage 9,75 megavata u Kostolcu

Foto: Nova ekonomija

TE Kostolac, foto: Nova ekonomija/Dimitrije Gašić

Elektroprivreda Srbije (EPS) izgradiće solarnu elektranu „Petka“ u Kostolcu,  potpisivanje ugovora se očekuje u toku ovog meseca, dok bi radovi trebalo da počnu u septembru ove godine. Za izgradnju EPS izdvaja 1,36 milijardi dinara „iz svog džepa“, a instalisana snaga solarne elektrane biće 9,75 megavata.

Kako je objavio časopis „Energija“, za izvođenje radova, se prijavilo šest firmi, a u toku je izbor jedne od njih.

Prva solarna elektrana u EPS-ovom ogranku „Termoelektrane Kostolac“ gradiće se na spoljašnjem odlagalištu površinskog kopa Ćirikovac.

Planirana godišnja proizvodnja električne energije je 15,6 gigavat sati.

Rok za realizaciju projekta je 15 meseci od trenutka kada izvođač radova uđe u posao, pa bi tako krajem 2024. godine trebalo da solarna elektrana „Petka“ bude na mreži.

Kako je istaknuto, površina od 15 hektara na kojoj će biti izgrađena elektrana je već očišćena.

Prema rečima Jovana Tošića, rukovodioca projekta izgradnje ove solarne elektrane, planirano je da se ugradi 18.720 fotonaponskih modula koji će biti stavljeni pod uglom od 25 stepeni, a svaki od njih će biti „snage 580 vati i efikasnosti 21 odsto“.

Ukupno će biti 32 panela postavljena u dva reda, proizvedena struja će se plasirati na trafostanicu Požarevac.

Elektrana Petka će, kako je istaknuto u tekstu, poslužiti EPS-u kao primer za veće objekte, a plan je da se na Srednjem kostolačkom ostrvu (SKO) posle zatvaranja pepelišta, takođe izgradi solarna elektrana koja bi bila snage 200 megavata.

Okvirni plan je, da se za tu elektranu krene sa sečom stabala koja bi trajala 15 meseci, odnosno do marta ili aprila 2025. godine. Onda bi se ušlo u zatvaranje SKO koja će trajarti tri godine.

Sama površina koju će zauzimati paneli iznosiće 11,62 hektara, odnosno 116.200 metara kvadratnih, vidi se iz dokumentacije na Portalu javnih nabavki.

Kako bi se solarna elektrana povezala sa distributivnom mrežom, predviđena je izgradnja deset decentralizovanih trafostanica montažnog tipa, snage jedan megavat, dimenzija 3,52 puta 3,52 metra.

Takođe, za vezu elektrane sa distributivnom mrežom, predviđena je i izgradnja razvodnog postrojenja od 35 kilovata,  a oko stanica će biti postavljena ograda.

Sama lokacija na kojoj je predviđena izgradnja solarne elektrane „Petka“ nalazi se u zoni gde nema registrovanih retkih ili ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, posebno vrednih biljnih zajednica kao ni zaštićenih prirodnih ni kulturnih dobara ili onih koja su predviđena za zaštitu.

U sklopu zelene trasnformacije EPS-a, planrana je izgradnja dve solarne elektrane „Stiško polje 1“ i „Stiško polje 2“, snage od po 500 megavata.

Parcela na kojoj će biti izgrađena elektrana, nalazi se van zone sanitarne zaštite izvorišta naselja Požarevac i Kostolac.

Nakon završetka radova, potrebno je redovno održavanje solarnog parka kao i prostora oko njega.

Površina pod panelima bi trebalo da se redovno kosi i uklanja korov sa njega.

Takođe potrebno je redovno održavanje drenažnih kanala kako ne bi došlo do nagomilavanja prirodnog otpada (granje, lišće), zarastanja kanala u korov i izlivanja vode tokom obilnih kiša ili topljenja snega.

U zimskom periodu je potrebno voditi računa o visini snežnog pokrivača kako bi se omogićilo nesmetano funkcionisanje elektrane i pristup svim njenim delovima.

EPS će meriti kvalitet vazduha u Vreocima

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.