Vesti iz zemlje

23.05.2024. 15:07

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

EPS oglasio tender za izgradnju brane i retenzije „Kruševica“

Zastave EPS i Republike Srbije Foto: Nova ekonomija

Foto: Nova ekonomija

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za izgradnju brane i retenzije „Kruševica“ u istoimenom selu u opštni Lazarevac. Ovi objekti će se graditi kako bi se zaštitila planirana eksploataciona polja uglja od budućih plavljenja.

Razvoj eksploatacije uglja u kolubarskom ugljonosnom basenu, zahteva proširenje eksploatacionih kapaciteta i otvaranje novih površinskih kopova. Reka Peštan, svojim donjim tokom protiče kroz kolubarski lignitski basen.

Ovaj vodotok protiče preko planiranih eksploatacionih polja „Polje E“ i pri ušću u Кolubaru preko „Južnog polja”.

„Obzirom da preko polja E protiče reka Peštan, u cilju zaštite budućeg kopa od plavljenja vodom iz reke Peštan, planirani su radovi kojima će se kop zaštititi od budućih plavljenja. Zaštita kopa ‘E’ od plavljenja predviđena je regulacijom reke Peštan u zoni budućeg kopa i kontrolom oticanja poplavnih voda“, piše u dokumentaciji.

U dokumentaciji se vidi da je predviđena fazna izgradnja brane i retenzije Kruševica. Prvu fazu čine realizacija brane, pribranskih objekata, izgradnja pristupne saobraćajnice, dok drugu fazu čini retenzija.

Procenjena vrednost radova je, kako stoji na Portalu javnih nabavki, 1,08 milijardi dinara, što je nešto više od devet miliona evra. Rok za podnošenje ponuda je 28. jun. 

U dokumentaciji se objašnjava da je za regulaciju Peštana, predviđen sistem koga čine objekti koji obezbeđuju aktivne i pasivne mere zaštite od poplava.

Aktivne mere čine pet retenzija: dve na Peštanu – Rudovci i Кruševica i po jedna na pritokama Trbušnici, Bistrici i Darosavici.

Pasivne mere zaštite predstavlja južni obodni kanal, odnoosno izmešteno i regulisano korito reke Peštan u zoni južne granice površinskog kopa „Polje E“ u dužini od 7866 metara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.