Vesti iz zemlje

27.05.2020. 16:39

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

EPS uveo veštačku inteligenciju u prognozu potrošnje

Elektroprivreda Srbije (EPS) je u proces prognoziranja potrošnje i potražnje za električnom energijom uveo tehnologije mašinskog učenja i veštačke inteligencije, kako bi   Prevelika potrošnja, ali i nedov...

Foto: Saopštenje

Elektroprivreda Srbije (EPS) je u proces prognoziranja potrošnje i potražnje za električnom energijom uveo tehnologije mašinskog učenja i veštačke inteligencije kako bi smanjio gubitke u proizvodnji i distribuciji, saopštilo je to javno preduzeće.

U saopštenju se navodi da se preciznijom prognozom potražnje za strujom proizvodnja, snabdevanje, distribucija i trgovina električnom energijom u Srbiji odvijali može odvijati na efikasniji način, uz optimalne troškove. 

„U želji da svoj rad učine efikasnijim i unaprede proces prognoziranja potrošnje i potražnje za električnom energijom, u kompaniju su se odlučili za korišćenje Microsoft rešenja za mašinsko učenje. Rezultat ovakvog pristupa je pojednostavljen unos i vizualizacija podataka i mogućnost predikcije tražnje za električnom energijom u dužem vremenskom periodu, dok su vreme potrebno za predikciju i mogućnost grešaka smanjeni van svih očekivanja kompanije“, navode u EPS-u. 

Pre uvođenja novog rešenja, kako bi predvideli trendove u snabdevanju, inženjeri u Sektoru za dispečersko planiranje i upravljanje proizvodnjom su velike količine podataka o potrošnji u prethodnom periodu, kao i meteorološke podatke unosili ručno, što je bio proces podložan nepreciznostima. 

Prema rečima Dragana Vlaisavljevića, izvršnog direktora EPS-a, svaka devijacija donosi dodatne troškove, budući da preduzeće učestvuje na balansnom tržištu na satnom nivou, a nakon uvođenja novog rešenja margina greške, koja je varirala između 5 i 15 odsto, smanjena je na 1,7 odsto. 

„Smanjena greška odstupanja znači da smo smanjili troškove kojim bismo morali da je pokrijemo. Uštedimo i do 600.000 evra godišnje samo na balansnom tržištu. Ne moramo da pokrećemo i zaustavljamo generatore toliko često, pa je manje kvarova, što smanjuje troškove popravke i trajanje održavanja. Proizvodimo i prodajemo više električne energije, a kupujemo manje“, ocenio je glavni inženjer Danilo Komatina, i dodaje da će zbog efikasnijeg procesa trgovine, EPS imati i dodatnih 300.000 evra profita godišnje.

Podaci prikupljeni u poslednjih dvadeset godina uneti su u rešenje zasnovano na Azure tehnologiji koje koristi mašinsko učenje, a zahvaljujući analizi podataka u realnom vremenu i automatizaciji, za prognozu potrošnje sada je potrebno samo 15 minuta umesto dva sata.

Istovremeno, Power Bi vizualizacija, umesto ručno pripremljenih izveštaja poboljšava donošenje odluka u realnom vremenu. 

Projekat je uspešno implementiran u saradnji sa Microsoftom i njihovim lokalnim partnerom Informatikom A.D., koji su i predložili Microsoft Azure Machine Learning sa Power Apps i Power BI. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.