Vesti iz zemlje

30.12.2016. 07:45

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Etička komisija FON-a: Doktorat Siniše Malog nije plagijat

Doktorska disertacija gradonačelnika Beograda Siniše Malog koju je odbranio na Fakultetu organizacionih nauka (FON) u Beogradu nije plagijat, odlučila je Etička komisija tog fakulteta, a izveštaj je prihvatilo Nastavno-naučno veće FON-a, piše list Politika.

List navodi da je komisija detaljno analizirala rad, koji se u medijima osporava duže vreme, posle čega je zaključeno da je procedura prijave i odbrane doktorske disertacije sprovedena u skladu sa zakonom, da disertacija ima originalan naučni doprinos koji ne može biti osporen, uprkos postojanju propusta u načinu citiranja, koji su zanemarljivog obima.

Dekan FON-a Milija Suknović rekao je za list da je u novembru na fakultetu formirana komisija koja je analizirala rad i da je zatražena izjava autora.

„Siniša Mali je negirao navode Peščanika i rekao da je disertacija rezultat njegovog profesionalnog opredeljenja već 20 godina. Izveštaj je zatim prosleđen Nastavno-naučnom veću i meni kao dekanu. Prihvaćen je na sednici 21. decembra. Odluku Nastavno-naučnog veća i izveštaj Etičke komisije poslali smo i Rektoratu Univerziteta u Beogradu i time je, što se FON-a tiče, priča završena“, rekao je Suknović.

FON je formirao komisiju od nastavnika, saradnika, studenata i zaposlenih u stručnim službama po prijavi koja je stigla na univerzitet, a odlučivalo se u skladu sa novim pravilnicima Beogradskog univerziteta.

Siniša Mali je 2013. godine na FON-u odbranio doktorsku tezu pod nazivom „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije  –  teorijske koncepcije i iskustva Srbije“.

Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst u kojem se navodi da je 33 odsto ili više teksta doktorskog rada Siniše Malog odbranjenog na FON-u plagirano. U međuvremenu je časopis Organization and Management zbog plagijata povukao članak čiji je koautor Mali. To je jedan od dva naučna rada na osnovu kojih je Mali stekao pravo da brani svoj doktorski rad.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.