Srbija

08.12.2023. 16:21

Slobodna Evropa

Autor: Nova ekonomija

EU će od svih država Zapadnog Balkana tražiti da uvedu sankcije Rusiji

Foto: Pixabay

Srbija

08.12.2023. 16:21

Evropska unija (EU) će na zajedničkom samitu naredne nedelje od država Zapadnog Balkana jasno zatražiti da se sve u potpunosti usaglase sa politikom sankcija protiv Rusije, objavilo je Radio Slobodna Evropa.

U nacrtu deklaracije koja će biti usvojena na kraju samita navodi se da je usklađivanje sa politikama EU „jasan znak strateške orijentacije partnera“.

Šefovi država i vlada članica EU će se 13. decembra sastati sa kolegama iz šest zemalja regiona na redovnom godišnjem samitu EU-Zapadni Balkan.

„Zajednička vizija budućnosti uključuje zajedničke vrednosti i zajedničku odgovornost. Dok produbljujemo našu saradnju sa partnerima, pozivamo ih da ostvare brz i održiv napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mere EU i da deluju u skladu sa tim“, stoji u nacrtu deklaracije u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

U tekstu će se pohvaliti partneri sa Zapadnog Balkana koji već pokazuju svoju stratešku posvećenost potpunim usklađivanjem sa spoljnom i bebzednosnom politikom EU i podstaći „oni koji to još nisu učinili“ da slede njihov primer.

„Takođe podstičemo unapređenje sprovođenja restriktivnih mera i sprečavanje njihovog zaobilaženja“, poručiće lideri EU u završnoj deklaraciji.

Sa ovim dokumentom treba da se saglase i učesnici samita iz regiona.

Poseban deo u završnoj deklaraciji odnosi se na proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova. Kako stoji u nacrtu, naglašava se kako EU očekuje da se Priština i Beograd konstruktivno angažuju u cilju brzog napretka u normalizaciji odnosa. Konstatuje se da je to ključno za bezbednost i stabilnost celog regiona i da se osigura da dve strane mogu da napreduju na evropskom putu.

Pozvaće se obe strane da, bez daljih odlaganja ili preduslova, u potpunosti primene Sporazum o putu normalizacije i njegov Aneks za implementaciju, koji su dogovoreni u februaru odnosno martu ove godine, kao i sve prethodne sporazume.

„Takođe očekujemo da strane nastave kontinuirane napore za deeskalaciju u skladu sa zahtevima EU i da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija i nasilja, kao i retorike koja ne vodi normalizaciji odnosa“, upozoriće lideri EU putem deklaracije koja će biti usvojena na kraju samita.

Šta uključuje deseti paket sankcija Rusiji koji najavljuje EU?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Kakvo neviđeno licemerstvo! Odakle im ideja i pravo da od drugih država traže tako nešto. To što su se oni zaleteli (poslušnički) i pogrešili, sada se svete i ponašaju kao davljenik koji kada tone vuče sve oko sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.