Vesti iz zemlje

13.06.2023. 14:07

Autor: Mateja Agatonovic

EU nedelja mogućnosti od 21. do 26. juna

EU delegacija

Evropska unija nudi veliki broj mogućnosti građanima Srbije, institucijama, kompanijama i organizacijama – od finansijske pomoći do slobodnog putovanja i razmene iskustava, glavna je poruka EU nedelje mogućnosti.  Ova jedinstvena serije događaja će se održati od 21. do 26. juna u Beogradu (MTS dvorana), Nišu (hotel „Tami“) i u Novom Sadu (Novosadski sajam).

Tokom pet dana biće održano više od 120 informativnih sesija i panela, a zainteresovani će moći da saznaju kako da konkurišu za programe, projekte i fondove EU, saopštli su organizatori.

Biće predstavljene i brojne mogućnosti za preduzetnike, privrednike, poljoprivrednike, studente, učenike, nastavnike, inovatore, institucije, lokalne samouprave, medije udruženja građana i druge organizacije.

Zainteresovani će moći da sva dešavanja prate i onlajn, kao i da postavljaju pitanja i dobijaju odgovore u realnom vremenu na vebsajtu eumogucnosti.rs.

Brojni sagovornici analiziraće teme iz oblasti ekonomije i pružiti konkretne informacije u vezi sa fondovima iz različitih oblasti kao što su biznis, inovacije, obrazovanje, kultura i drugi segmenti saradnje.

Program Evropske nedelje mogućnosti tematski je određen po danima:

  • sreda, 21. jun – Ekonomija i biznis (Beograd);
  • četvrtak, 22. jun – Obrazovanje, mladi i sport (Beograd);
  • petak, 23. jun – Kultura, medijii civilno društvo (Beograd);
  • subota, 24. jun – Poljoprivreda (Novi Sad);
  • ponedeljak, 26. jun – Lokalni razvoj, energetika, zelenatranzicija i prekogranična saradnja (Niš).

„Evropska unija počiva na vrednostima ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i ljudskih prava i to je osnova koja omogućava pojedincima da napreduju, a preduzećima da rastu, kako pojedinačno tako i kolektivno. Dok je Srbija na putu da postane država članica, Evropska unija već otvara mnoge mogućnosti Srbiji, njenim građanima i privredi kroz bezvizni režim, kroz veoma otvoren i povoljan trgovinski i investicioni ambijent, kao i kroz mnoge finansijske programe i projekte. Srbija je zemlja vrednih i kreativnih ljudi i biznisa, a EU im pomaže da ostvare svoj potencijal. Ove prilike dovode do brojnih uspešnih priča u Srbiji i mi smo ponosni što učestvujemo u razvoju prosperitetnijeg društva i bolje Evrope“, kazao je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

„Nedelja mogućnosti kruna je dugogodišnjeg partnerstva Srbije i Evropske unije. Tokom pet dana intenzivnog programa, građani Beograda, Niša i Novog Sada moćiće da se mnogo konkretnije upoznaju sa tim kako i pod kojim uslovima mogu da učestvuju u mnogobrojnim programima i projektima EU koji su otvoreni za Srbiju. Reč je o pružanju prilike građanima da predstave svoje dobre ideje za nove poslove, usavršavanja, unapređenje sredine u kojoj žive I da za njih dobiju podršku. To su prave koristi od evropskih integracija, to je uticaj na kvalitet našeg svakodnevnog života”, ocenila je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Nedelju mogućnosti partnerski organizuju Delegacija EU u Srbiji i Vlada Republike Srbije, a detaljna agenda biće objavljena uskoro na eumogucnosti.rs.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.