U Evropskoj uniji je u 2020. godini bačeno oko 127 kilograma hrane po stanovniku.
Domaćinstva su proizvela 55 odsto otpada od hrane, 70 kilograma po stanovniku.
Preostalih 45 odsto je otpad nastao u lancu snabdevanja hranom.
Najviše otpada od hrane, po glavi stanovnika, zabeleženo je na Kipru (397 kilograma), Danskoj (221 kilogram) i Grčkoj (191 kilogram).
Kada je u pitanju otpad koji dolazi iz domaćinstava, u Evropskoj uniji su najviše otpada proizvela domaćinstva iz Portugala, 124 kilograma po stanovniku, kao ii talijanska domaćinstva, 107 kilograma po stanovniku.
Borba protiv otpada od potrošačke hrane ostaje izazov u Evropskoj uniji, ali i na globalnom nivou.
Otpad od hrane iz domaćinstva je skoro duplo veći od otpada od hrane koji nastaje iz sektora primarne proizvodnje i proizvodnje prehrambenih proizvoda i pića (14 kilograma i 23 kilograma po stanovniku).
U restoranima i prehrambenim uslugama je u 2020. bilo 12 kilograma otpada od hrane po osobi, dok je sektor maloprodaje i druge distribucije hrane sektor sa najmanjom količinom otpada od hrane po stanovniku – 9 kilograma.
Eurostat napominje da se još uvek analizira uticaj karantina tokom koronavirus na ta dva sektora.