Srbija

26.06.2023. 13:35

Autor: Katarina Pantelić

EU u razvoj srpskih lokalnih samouprava uložila oko 200 miliona evra

Foto: Screenshot

Srbija

26.06.2023. 13:35

Evropska unija je u razvoj lokalne samouprave u Srbiji uložilo je oko 200 miliona evra, rekao je danas član Delegacije EU u Srbiji Martin Klauke.

On je na panelu održanom u sklopu Evropske nedelje mogućnosti naveo da je lokalni nivo veoma „važan za EU, jer se na njemu sprovode nacionalne politike“, zbog čega im je neophodna podrška.

Prema njegovim rečima, opštine su do sada sprovodile projekte EU za specifične oblasti, kao što su lokalni ekonomski razvoj, zaštita životne sredine i transport energije.

Pomoćnica ministra javne uprave i lokalne samouprave Srbije Mila Stanković rekla je da je oblasti usluga zabeležen najveći napredak, kao i da se intenzivno radi na jačanju drugih kapacteta jedinica lokalnih samouprava.

Ona je naglasila i da se više od 70 odsto evropskog zakonodavstva sprovodi na lokalu i da su pred lokalnim samoupravama često veliki finansijski izazovi.

Najavila je i da je do kraja godine planirano otvaranje ukupno 55 jedinstvenih upravnih mesta za građane.

U Pirotu za 13 godina 5,5 miliona evra podrške za realizaciju projekata

U Pirotu je od 2010. godine do danas, EU finansirala 24 projekta ukupne vrednosti od 5,5 miliona evra za različite oblasti.

Pomoćnica gradonačelnika Pirota Milica Golubović kazala je da je upravo zahvaljujući programima podrške EU urađeno više rekonstrukcija važnih objekata u gradu, među kojima su i oni koji važni ta turizam.

”Zahvaljujući rekonstrukciji turističkih objekata na Staroj planini, povećan je broj turista, što se vidi po briju noćenja u Pirotu in a Staroj planini”, rekla je ona.

Kako je istakla, proširen je i broj kapaciteta na granici sa Bugarskom jer u Pirotu ima dosta turista koji dolaze iz te zemlje.

Poslednji dan EU nedelje mogućnosti, koji se danas održava u Nišu, posvećen je lokalnom razvoju i zaštiti životne sredine

EU nedelja mogućnosti je serija događaja koji pružaju građanima Srbije priliku da po prvi put na jednom mestu saznaju sve što ih zanima o dostupnim fondovima i iskoriste prilike za realizaciju svojih ideja.

Sesije i debate se održavaju u tri grada: Beogradu, Nišu i Novom Sadu i obuhvata različite oblasti – Ekonomiju, biznis, obrazovanje, mlade, sport, kulturu, medije, civilno društvo, lokalni razvoj, zelenu tranziciju, poljoprivredu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.