Evo kako svetska elita skriva bogatstvo u 'poreskim rajevima'

Skrivanje bogatstva svetske elite u "poreskim rajevima" i objavljivanje dokumenata pod nazivom Rajski papiri, u žiži je javnosti. U papirima se otkrivaju veze 120 političara iz oko 50 zemalja sa ofšor kompanijama, a među njima mesto su našli i srpski milioneri. U papirima se vide legalna poslovanja preko ofšor kompanija i fondova, a spominjanje bilo čijeg imena ne upućuje na to da je neko kršio zakon. Ipak, sama činjenica da je ovakvo poslovanje legalno ne znači da je istovremeno i moralno, kaže za RTS poreski ekspert Andrija Jovičić.

Kako stvari stoje, poslovanje u ofšor kompanijama biva vrlo atraktivno za određene grupe ljudi iz razloga što su ti poreski rajevi koncipirani tako da se plaća najmanji iznos poreza i da se po pravilu ne pita za poreklo bogatstva koje se stiče, rekao je Andrija Jovičić za RTS.

"Ofšor podrazumeva da preduzeća koja su osnovana u tim zemljama, koje su takozvani 'poreski rajevi', ne mogu da obavljaju privrednu i trgovinsku delatnost u tim zemljama. Dakle, mogu u svim ostalim zemljama u svetu, ali u tim ne mogu", kaže poreski ekspert.

Navodi da postoji lista zemalja koje predstavljaju takozvane "poreske rajeve" i da je ovakvo poslovanje legalno.

"Moram da kažem da je OECE DE utvrdio listu zemalja i da je u naše zakonodavstvo preneta ta lista od 51 zemlje koju je 2012. objavio Službeni glasnik. Recimo, tu spada i Monako, i Montekarlo, i Lihenštajn, i Hongkong.  To je legalno, ali ako poslujete sa nekom firmom iz tih zemalja, odnosno ako neka od firmi iz tih zemalja vama pruža neku uslugu, dužni ste da platite porez u Srbiji od 25 odsto", navodi Jovičić.

Ističe da su glavni motivi za osnivanje ofšor kompanije minimalna kontrola prihoda i minimalni iznos poreza na dobit.

"Moram da kažem da u propisima skoro svih zemalja postoje propisi o sprečavanju pranja novca i finasiranja terorizma, gde se transakcije koje su povezane sa ovim kompanijama posebno posmatraju, posebno analiziraju. Banke, revizori, advokati, računovođe i oni koji se bave prometom nekretnina takođe su obavezni da transakcije koje se odnose na kompanije u takozvanim 'poreskim rajevima' to prijave upravi za sprečavanje pranja novca", ističe Jovičić.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara